Две деца се нуждаят от лечение, но държавата няма пари

Пациенти искат увеличение на бюджета на Фонда за лечение
23 ное 2017 15:22,
38
Две деца се нуждаят от лечение, но държавата няма пари
Снимка: архив "Булфото"

Две деца имат нужда от лечение, но държавата няма средства да ги плати, защото сумата е равна на половината от годишния бюджет на Фонда за лечение на деца.

За това сигнализира представителят на пациентите в обществения съвет на Фонда Пенка Георгиева пред "Дарик".

За проблема станало ясно след извънредно заседание на Комисията по редки болести към здравното министерство. Там бил обсъдено лечението на 11-годишно момче и 17-годишен младеж.

11-годишното момче страда от мускулна атрофия, а 17-годишният младеж е с рядкото заболяване мукополизахаридоза.

Лекарите били единодушни, че лечение и в двата случая е наложително.

И двете момчета имат сравнително качествен живот и дори ходят на училище, обясни Пенка Георгиева. Тъй като терапията им е много скъпа, те се обърнали към Фонда за лечение на деца. Толкова пари обаче фондът няма.

Затова пациентите настояват бюджетът на фонда да бъде актуализиран. Според Георгиева това е начинът терапията на момчетата да бъде покрита. В противен случай родителите имали право да съдят държавата за незаплатено лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как няма, държава е това, ще намери. Но калпав материал в управлението и само за крадене през обществени поръчки има. Съдират ми кожата(а и не само мойта) от данъци и здравни осигуровки, поне да се плаща лечението на деца, че да не ни е яд за какво плащаме.
7
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде господа депутати, хайде богати и заможни фамилии, хайде бизнесмени с тлъсти сметки, съберете се няколко "герои" на днешното време, молим ви, помогнете на децата.., на нас не ни останаха спестявания, но пак ще помогнем, а Вие, какво ще кажете.
6
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Магистралите и санирането са приоритетите на крадливото правителство.Не децата.
5
3
 
50
 
! Отговори
анонимна преди 6 години
Докато държавата раздава пари на "бедните" роми, няма да има за друго. Чудно ми е, как социално занемарени, не владеещи български, неграмотни *** масово са с телкови решения, с недействителни диагнози, за което месечно си получават прилична сума равна или по-висока от моята заплата.
4
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да помолят идолът на герберастията - Григор Димитров да даде пари.Все пак има милиони, а последните 2 ги спечели само за 2 часа.Колко му е да даде за децата. Тъкмо ще си направи и малко ПР.
3
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как да няма бе - нали герберастките лекари крада милиони, а пък Цветанов и бургаския Клоун подаряват перални и хладилници на електората си в Камено.
2
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че се намериха пари за увеличение на депутатските заплати. Останалите-ДГД
1
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но има пари да раздава на прасето през Българска Банка за Развитие.