Ряпа – зарежда ни с ценни витамини

Тя съдържа голяма доза каротеноиди
23 ное 2017 09:37, Eкип на Puls.bg
2
Ряпа – зарежда ни с ценни витамини
Reuters

Ряпата е сред малкото кореноплодни зеленчуци, при които листата не отстъпват по хранителна стойност и съдържание на полезни вещества на плода. В плода и листата на ряпата се съдържа комбинация от витамини, микроелементи и рядко срещани биоактивни вещества, която укрепва чревното и сърдечното здраве, подпомага детоксикацията на тялото и дори действа противораково.

В състава на ряпата се откроява високото съдържание на фибри, на витамин С и витамините В6 (пиридоксин) и В9 (фолиева киселина), както и на микроелементите желязо, калий, натрий, манган и мед.
 
100 г ряпа осигуряват около 50% от препоръчителния дневен прием на витамин С, около 25% от нужното ни желязо и по около 7-8% от изискуемия за деня прием на останалите микроелементи.
 
Ряпата съдържа и по-специфични вещества като органични нитратни съединения, брасинин и сярасъдържащи вещества от групата на глюкозинолатите, които ѝ придават специфичния аромат и вкус.
 
В листата на ряпата е установено също високо съдържание на витамин С, но по-важно в случая е наличието на друг и много по-труден за набавяне витамин – К. Листата на ряпата са сериозен източник на витамин К, на алфа-линоленова и други ненаситени мастни киселини с изявено противовъзпалително действие. Към тях трябва да прибавим и високите дози каротеноиди и най-вече лутеин – важен очен пигмент и мощен антиоксидант.
 
 

2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От репа маи не ще пръднеш
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напрау си ги хапвааааам, пръцкам-пръцкаааам

Тематичен маникюр за Коледа
Тематичен маникюр за Коледа

Тематичен маникюр за Коледа

Антиоксидантите и техните суперсили
Антиоксидантите и техните суперсили

Антиоксидантите и техните суперсили