Треска за намаления: Можем ли да се пристрастим към шопинга?

Черният петък предлага много изкушения и изтъняване на джоба
24 ное 2017 08:37, Eкип на Puls.bg
9
Треска за намаления: Можем ли да се пристрастим към шопинга?
Reuters

Шопингът като удоволствие и „терапия“, консуматорския модел на поведение и щурмуването на МОЛ-ове и магазини малко или много са се внедрили в съвременните бит и култура. Някои заемат неодобрителна и пренебрежителна позиция към този род дейности, поставяйки извършителите им в графа „повърхностни“, „комерсиални“ и дори със съмнителен морал. 

Но в крайна сметка една такава не добре балансирана ценностна система с превес на консуматорството не е равнозначна на психиатрична диагноза. Ако през Античността са се развличали с гладиаторската арена, то пилеенето на пари по вещи може да се разглежда като безобидна алтернатива за разтуха в почивните дни.
 
Харченето като признак на биполярно афективно разстройтсво
 
Афективните разстройства представляват разстройства на настроението и в много отношения са една от най-благодарните области на психиатрия. Смята се така, понеже съвременните методи за терапия позволяват лечение на тези иначе тежко-инвалидизиращи и най-разпространени психиатрични заболявания.
 
Не само лечими, тези заболявания са и лесно разпознаваеми, защото всеки в житейския си път се е изправял пред затруднения, тъга и потиснатост и може да открие тези чувства у човека срещу него.
 
Най-обобщено може да се каже, че в тази група болести се включват монополярното разстройство – с депресията и биполярното – в което се редуват епизоди на депресия и на мания.
 
Ексцесивното и безконтролно харчене на пари и пропиляване на имущество не е най-отличителният, нито най-значимият признак на биполярното разстройство. Но прегърбени от собствените си грижи, е много лесно да пропуснем белезите на депресията. Някои елементи от поведението на човека в мания пък могат да се тълкуват позитивно от околните. 
 
Още за манията по шопинга може да прочетете в Puls.bg

9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази т.н. шопинг-терапия е пълна глупост. Бил депресиран и отишъл на шопинг та да му мине. Ами вземи , че изчисти къщата си и ще ти мине . При нас от скоро дойде модата за уж намаление на стоките , но по нашенски. Нормално един чифт обувки струва да речем 50 лв. , а търговеца ги продава цяла година за 150 лв , и сега черен петък и хоп стават 100 лв. Който иска да се лъже.
7
0
 
2
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 10 месеца
До: 3

Не, не е измислена глyпocт, а факт, за съжаление!
Един от известните случаи с биполярно разстройство е бил Адолф Хитлер.
В интерес на истината обаче съм длъжен да уточня, че това не е сигурно поставена медицинска диагноза, а по-скоро косвени заключения на експерти, тъй като американското разузнаване не е имало възможност за никакво пряко изследване на "фюрера".
Мит е мнението, че не е бил умен.
Но подозренията че е бил луд за връзване са многобройни все пак...
6
3
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 10 месеца
Ами аз лично не виждам как на практика бих могъл да се пристрастя, след като джобът ми вече отдавна е пробит?
Едно на ръка че отдавна вече е изтънял, ами и второ - вече съм овътрен с големи кредити които не знам как ще изплащам...
Само аз ли съм така? Всички останали българи са богати ли, а само аз съм така изпаднал като германец в края на втората световна?
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя, който пляка минуси да ми обясни като на неразбиращ с какво ще му помогне новия телефон спрямо стария живота му да стане по-хубав и лесен ? Ако извършва някаква работа чрез него е съвсем друга история. Въпреки, че и там нещата не са чак толкова страшни. Телефона си е телефон - говориш по него. Останалото са ненужни безкрайни ровения из Интернет или безмислено висене във Фейсбук, и правене на милиони снимки, които никога няма да можеш да изгледаш. Друго ?
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-голямата неероятна глупост е смяната на телефона през месец-два. Само това показва доколко приказките за ония 80% е напълно вярна. Хората тичат да си купуват нови модели телефони, които ще им вършат абсолютно същата работа като старите. И на това отгоре най-смахнатите теглят кредити та чадото им да има най-новия талафон и да не се излага пред другите като голтак. И като питаш някой що си харчи парите дето ги няма вика "ми иска кво да правя".
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Биполярно афективно разстройство" е глупост измислена за да имат работа психиатрите. Състоянието на тъга и подтиснатост си е нормално човешко изживяване и не може да става въпрос за болест. Психиатрите трябва да се занимават с тежките състояния на психиката ама ще останат без работа.
2
1
 
7
 
! Отговори
Сп€€нс преди 10 месеца
Последните две години прецакаха "петъка" , идеята беше петък да има намаления по магазините , а понеделника в интернет, тази година "намаленията" са по няколко дни, седмица и дори месец. И тъй като никой не може да си позволи да продава 1 месец на цени под официалните , замениха актуалните продукти с модели дето им залежават по складовете. Всички моб. телефони в промоция са от миналата година...
1
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
тази тема касае 80 процента

10 есенни суперхрани за здраво тяло
10 есенни суперхрани за здраво тяло

10 есенни суперхрани за здраво тяло

7 съвета от София Лорен към жените
7 съвета от София Лорен към жените

7 съвета от София Лорен към жените