Треска за намаления: Можем ли да се пристрастим към шопинга?

Черният петък предлага много изкушения и изтъняване на джоба
24 ное 2017 08:37, Eкип на Puls.bg
9
Треска за намаления: Можем ли да се пристрастим към шопинга?
Reuters

Шопингът като удоволствие и „терапия“, консуматорския модел на поведение и щурмуването на МОЛ-ове и магазини малко или много са се внедрили в съвременните бит и култура. Някои заемат неодобрителна и пренебрежителна позиция към този род дейности, поставяйки извършителите им в графа „повърхностни“, „комерсиални“ и дори със съмнителен морал. 

Но в крайна сметка една такава не добре балансирана ценностна система с превес на консуматорството не е равнозначна на психиатрична диагноза. Ако през Античността са се развличали с гладиаторската арена, то пилеенето на пари по вещи може да се разглежда като безобидна алтернатива за разтуха в почивните дни.
 
Харченето като признак на биполярно афективно разстройтсво
 
Афективните разстройства представляват разстройства на настроението и в много отношения са една от най-благодарните области на психиатрия. Смята се така, понеже съвременните методи за терапия позволяват лечение на тези иначе тежко-инвалидизиращи и най-разпространени психиатрични заболявания.
 
Не само лечими, тези заболявания са и лесно разпознаваеми, защото всеки в житейския си път се е изправял пред затруднения, тъга и потиснатост и може да открие тези чувства у човека срещу него.
 
Най-обобщено може да се каже, че в тази група болести се включват монополярното разстройство – с депресията и биполярното – в което се редуват епизоди на депресия и на мания.
 
Ексцесивното и безконтролно харчене на пари и пропиляване на имущество не е най-отличителният, нито най-значимият признак на биполярното разстройство. Но прегърбени от собствените си грижи, е много лесно да пропуснем белезите на депресията. Някои елементи от поведението на човека в мания пък могат да се тълкуват позитивно от околните. 
 
Още за манията по шопинга може да прочетете в Puls.bg

9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази т.н. шопинг-терапия е пълна глупост. Бил депресиран и отишъл на шопинг та да му мине. Ами вземи , че изчисти къщата си и ще ти мине . При нас от скоро дойде модата за уж намаление на стоките , но по нашенски. Нормално един чифт обувки струва да речем 50 лв. , а търговеца ги продава цяла година за 150 лв , и сега черен петък и хоп стават 100 лв. Който иска да се лъже.
7
0
 
2
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 1 година
До: 3

Не, не е измислена глyпocт, а факт, за съжаление!
Един от известните случаи с биполярно разстройство е бил Адолф Хитлер.
В интерес на истината обаче съм длъжен да уточня, че това не е сигурно поставена медицинска диагноза, а по-скоро косвени заключения на експерти, тъй като американското разузнаване не е имало възможност за никакво пряко изследване на "фюрера".
Мит е мнението, че не е бил умен.
Но подозренията че е бил луд за връзване са многобройни все пак...
6
3
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Ами аз лично не виждам как на практика бих могъл да се пристрастя, след като джобът ми вече отдавна е пробит?
Едно на ръка че отдавна вече е изтънял, ами и второ - вече съм овътрен с големи кредити които не знам как ще изплащам...
Само аз ли съм така? Всички останали българи са богати ли, а само аз съм така изпаднал като германец в края на втората световна?
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя, който пляка минуси да ми обясни като на неразбиращ с какво ще му помогне новия телефон спрямо стария живота му да стане по-хубав и лесен ? Ако извършва някаква работа чрез него е съвсем друга история. Въпреки, че и там нещата не са чак толкова страшни. Телефона си е телефон - говориш по него. Останалото са ненужни безкрайни ровения из Интернет или безмислено висене във Фейсбук, и правене на милиони снимки, които никога няма да можеш да изгледаш. Друго ?
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-голямата неероятна глупост е смяната на телефона през месец-два. Само това показва доколко приказките за ония 80% е напълно вярна. Хората тичат да си купуват нови модели телефони, които ще им вършат абсолютно същата работа като старите. И на това отгоре най-смахнатите теглят кредити та чадото им да има най-новия талафон и да не се излага пред другите като голтак. И като питаш някой що си харчи парите дето ги няма вика "ми иска кво да правя".
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Биполярно афективно разстройство" е глупост измислена за да имат работа психиатрите. Състоянието на тъга и подтиснатост си е нормално човешко изживяване и не може да става въпрос за болест. Психиатрите трябва да се занимават с тежките състояния на психиката ама ще останат без работа.
2
1
 
7
 
! Отговори
Сп€€нс преди 1 година
Последните две години прецакаха "петъка" , идеята беше петък да има намаления по магазините , а понеделника в интернет, тази година "намаленията" са по няколко дни, седмица и дори месец. И тъй като никой не може да си позволи да продава 1 месец на цени под официалните , замениха актуалните продукти с модели дето им залежават по складовете. Всички моб. телефони в промоция са от миналата година...
1
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
тази тема касае 80 процента

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете
Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Какво се случва, когато ядете твърде много протеини
Какво се случва, когато ядете твърде много протеини

Какво се случва, когато ядете твърде много протеини