Фототерапия помага при псориазис

Включва локално облъчване
25 ное 2017 15:45, Eкип на Puls.bg
1
Фототерапия помага при псориазис
Снимка: Reuters

Псориазис вулгарис се проявява с характерни заоблени плаки по кожата, покрити със сребристи люспички от сух и лющещ се епидермис. Плаките са разположени на различни места по тялото, най-често около външната част на свивките, по врата и скалпа. 

Фототерапията при псориазис вулгарис би следвало да е първи избор при лечение на заболяването. Едва в случаите, когато тя се окаже неефективна, следва да се пристъпи към лечение с медицински продукти, които обаче често дават и своите странични ефекти.
 
Фототерапията включва локално облъчване на плаките с дозирани ултраиволетови лъчи най-често от тип Б. Това е причина методът да се означава и като УВБ-терапия. Достигайки кожните плаки, УВБ лъчите проникват в клетките на епидермиса и забавят деленето им. Именно неконтролираният растеж и делене на кожните клетки е основна причина за формиранеот на псориатичните плаки. Забавяйки това делене, фототерапията помага за по-бързо изчистване на плаките и удължаване периода на ремисия на псориазиса.
 
В зависимост от тежестта на проявите при псориазис вулгарис, фототерапия следва да се прави поне 2-3 пъти седмично. При по-тежки изяви на заболяването процедурите може да се извършват и по-често.
 
УВБ-фототерапията е 2 типа – широко- и тясноспектърна. Тясноспектърната форма е по-модерният метод, но все още не е широкодостъпен.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Важното е да има щастлив край!