Стегнете тялото с табата

В основата е 20-секундно интензивно натоварване
26 ное 2017 19:11, Eкип на Puls.bg
2
Стегнете тялото с табата
Reuters

Методът на тренировка, известен като табата, е сред фитнес упражненията, с които си доказвате, че можете да достигнете неподозирани висоти на натоварване. 

Причина номер едно за това да пренебрегваме фитнес тренировките е липсата на време. Всеки би признал, че дори да постави тренировката сред задачите си в началото на деня, тя често изпада от там в края му поради липса на време. Вече има надежда това да не се случва. При това надежда, подкрепена от научни доказателства. Ползите от една традиционна и продължителна фитнес тренировка може да се набавят и за много кратко време с метода табата.
 
Табата е форма на високоинтензивна тренировка, разработена и усъвършенствана именно за хора, които не могат да си позволят редовно посещение на фитнеса и продължителни тренировки.
 
Табасе се базира на тренировъчна схема, ползваща т.нар. модел :20/:10. В основата на този прост модел стои принципът на двайсетсекундно интензивно натоварване, последвано от десетсекундна почивка. Обичайно схемата се провежда с 8 повторения. Това означава, че в рамките на 4-минутна тренировка може да се постигнат ползи, еквивалентни на 45-минутно умерено натоварване. Нещо повече – научните данни сочат, че методът табата предлага най-прекия път към здравословно тегло и стегнато тяло.
 
По-особеното при метода табата, което го отличава от останалите типове високоинтензивни тренировки, е именно разпределението на времето между фазата на натоварване и почивка. Перидоите на максимално натоварване на мускулатурата при табата са много кратки, но основният замисъл на упражнението се крие именно в това.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не всичко 20/10 е табата. Доста грешна статия.
1
7
 
6
 
! Отговори
game1 преди 6 години
Стегнете тялото с Чабата! Е по-голяма глупост небях чувал днес !