Запек при бебето: Каква е причината?

Детето може да загуби апетит
26 ное 2017 12:21, Eкип на Puls.bg
2
Запек при бебето: Каква е причината?
Reuters

При много бебета обикновено изхожданията са с променлив брой и консистенция. Признаци, че бебето страда от запек, са:

  • Плач и дискомфорт, раздразнителност или болка при изхождане;
  • Твърди, сухи изпражнения;
  • По-малко от три изхождания за една седмица;
  • Загуба на апетит;
  • Отделяне на газове.
Кои са причините за запек при бебетата:
 
1. Адаптирано мляко. Бебетата, които се хранят с изкуствено мляко, по-често страдат от запек в сравнение с кърмените. Това се обяснява с факта, че формулата по-трудно се храносмила и усвоява, което прави изпражненията по-твърди. Кърмените деца по-рядко страдат от запек, дори ако не са се изхождали в рамките на няколко дни. Това е така, защото майчиното мляко е перфектно балансирано за нуждите на бебето – то съдържа точни по съотношение и вид протеини и мазнини.
 
2. Захранване. При започване на захранването е възможно да се появи запек у бебето. Обяснението е, че храносмилателната система за пръв път се среща с новия тип храна и все още й е трудно да я преработи. За това могат да допринесат още недостатъчният прием на течност, както и храната, бедна на фибри.
 
3. Дехидратация. Ако детето отказва да се храни и да приема течности поради никнене на зъби или заболяване например, това може бързо да доведе до обезводняване. Това е честа причина за запек в този период.
 
4. Други. Въпреки, че се случва много рядко, причина за запека може да бъде подлежащо медицинско състояние, като метаболитни заболявания, болест на Хиршпрунг, хранителна алергия и други.
 
Още за лечението на запек при бебетата може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
6
 
! Отговори
80% преди 6 години
80-90% тук от читатлите са мъже и тази новина как им е интересна ю Нямат ли по -интересни новини от запека , г-жи , вашите домашни интересни си ги оставате в къщи ,а не по медиите или има специлизирани издания за бебета. Оф тази слободия -селения у нас ,не води до нищо интересно и добро.