10 митове за зъбите, в които вече не трябва да вярваме

Много хора все още се грижат за зъбите си по неправилен начин
30 ное 2017 19:06,
10
10 митове за зъбите, в които вече не трябва да вярваме
Източник: Pixabay.com

Захарта е основният враг на зъбите ни

Всъщност трябва да обвиним "лошите бактерии", които произвеждат киселини. Остатъците от въглехидрати по зъбите ни са храна за тези бактерии. Естествено, захарта също е въглехидрат, но много други "здравословни" храни, като плодове или зърнена закуска, също попадат в тази категория и носят вина, пише Brightside.

Бременни жени не могат да посещават зъболекар

Напротив, ако е налице възпаление в устната кухина на бременна жена, то бързо трябва да се премахне. Основният страх на бъдещите майки е, че болкоуспокояващите могат да повлияят на бебето. Но от една страна, денталната медицина напредва и болката става все по-рядко срещана, а от друга страна, съвременни проучвания показват, че локалните упойки стават все по-безопасни. Това не означава, че не трябва да предупредите денталния лекар, че сте бременна.

За доброто почистване на зъби ви трябва твърда четка

Всъщност все повече лекари препоръчват меките четки най-вече заради това, че щадят венците и емайла.
Електрически четки за зъби също добиват все по-голяма популярност. Основното правило си остава - миене на зъби два пъти на ден и смяна на четката на всеки 3-4 месеца.

Трябва да използвате клечка за зъби след ядене

По-добре е да използвате конец за зъби, тъй като с клечката за зъби може да нараните венците си. Освен това, ако имате желание да чистите зъбите си с клечка след всяко ядене, най-вероятно трябва да посетите денталната клиника.

Колкото по-често миете зъбите си, толкова по-здрави ще бъдат те

Твърде честото миене на зъби може да доведе до намаляване на емайла и заболявания на зъбите заради абразивните свойства на пастите за зъби. Ако все пак искате да почиствате зъбите си и през деня, по-добре използвайте специална вода за уста за изплакване.

Зъбоболът задължително означава дупка в зъба

Понякога причината е точно тази, но не винаги. Има твърде много прични за болката - чувствителност, възпалние на венците и други. Може да бъде дори синузит. Само един зъболекар може да установи причината и трябва да му се доверите, а не да се самодиагностицирате.

Ако пломба падне, просто трябва да се сложи нова

В повечето случаи пломбите се правят от надеждни материали и не падат без причина. Най-често проблемът е в зъба и трябва да предупредите лекаря, а не просто да искате нова пломба.

Мъдреците задължително се махат

Ако мъдреците са здрави и не пречат на съседните зъби или венеца, то няма никаква причина да се махат.

Зъбите трябва да се мият след закуска

Това мнение се среща дори при зъболекарите. Но днес много от тях са склонни да признаят, че е желателно миенето на зъби да е преди хранене. Защо? По време на сън притокът на слюнка се забява и затова бактериите и плаките се натрупват в устата през нощта. Ако не измиете зъбите си преди закуска, всички те отиват директно в стомаха ви.

Избелването не е вредно

Не само, че може да бъде вредно, но избелването е категорично забранено, като при наличие на множествен кариес, недоразвити зъбни тъкани, възпаления на венците и други. Не трябва да се правят домашни избелвания, като това със сода, защото може да бъде доста опасно, нанасяйки трайни увреждания на емайла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Колев преди 4 години
До КомпиралистЛъжеш човек. Как така нямаш нито една пломба? Я докажи с панорамна снимка? В България ВСИЧКИ хора имат пломби! От всички хора на тая планета-7 милиарда души, 97% имат кариеси и това е факт. Само 3% от човечеството няма кариеси, но това са предимно хора аборигени племена живеещи като индианците да речем. Хора откъснати от цивилизацията, живеещи сред природата като в каменната ера.:)
10
4
 
5
 
! Отговори
Компиралист преди 6 години
До ИМПЕРИАЛИСТ и ЕмоИнтересно защо аз, като си мия събите по два пъти на ден, нямам и една пломба в устата си.Всъщност, вие господа, къпете ли се? Щото току виж сапунът премахнал специфичната ви миризма...
9
4
 
9
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До ЕмоПастата унищожава цялата микро-флора в устата и превръща ЧОВЕК във финансов донор на денталната шарлантания и фармацевтичните гиганти.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зъбите пречат при френска...
7
1
 
2
 
! Отговори
Бай Мaн.гaл преди 6 години
Ние с Айшето сме така: Ако на малкото зъбите почнат да се цапат много, въобще не се занимаваме да ги мием, ами си правим ново.
6
3
 
5
 
! Отговори
Емо преди 6 години
Зъбите не бива да се мият, защото така се премахва естественият им имунитет срещу бактерии.А за мъжете пък има и още една причина - миенето обикновено се прави с пасти за зъби, които имат неестествени миризми. Така устата на мъжете започва да мирише като напарфюмирана, като жена...
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъде го копирахте? За бременните преди имаше специални стоматологични прегледи.
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
баба и дядо никога не са си мили зъбите а и двамата имаха чудесни зъби и живяха по 90+ год
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След експериментът "Орешарски" дори и зъбите на хората се развалиха!
2
12
 
2
 
! Отговори
Анализ преди 6 години
Наблюдаваме как в следствие на серията груби грешки, които президентът Радев направи (и продължава да прави), целият свят позагуби вяра в доброто и попрестана да мисли достатъчно дори за своето здраве.Постепенно обаче, в следствие на блестящата изборна победа на ген. Борисов, светът се поокопити и днес виждаме по медиите все повече нормални статии, засягащи нормални и вечни човешки проблеми кати здравето например!
1
5
 
8
 
! Отговори
Зъбльо преди 6 години
Хората няма какво да ядат, тия спрели да вярват на зъби!