Яйца – качеството си личи по жълтъка

Зависи от неговия цвят
30 ное 2017 14:07, Eкип на Puls.bg
3
Яйца – качеството си личи по жълтъка
Reuters

Доброто качество на яйцето е задължително условие, което да съблюдаваме преди консумация. Малко хора знаят колко показателно в това отношение е оцветяването на жълтъка на яйцето. 

На очи, на омлет, варени или запечени, яйцата винаги се трансформират във вкусна гозба, която, няма защо да се лъжем, нерядко е спасявала всяка домакиня от грижите по плануване на вечерята. Именно широката им потреба обаче е причина качеството на яйцата да е въпрос на редица тълкувания и препоръчки. Един от основните белези, по които можем да съдим за хранителните и потенциално опасните качества на яйцето, е цветът на жълтъка му.
 
Яйцата са богати на витамин А, витамин В12, Витамин D, белтъчини и мастни киселини. По-голяма част от полезните вещества, уви и от калорийте, се съдържат именно жълтъка. 
 
Цветът на жълтъка на яйцата може да варира от бледо жълтеникав, през тъмно жълт и до оранжев. Установено е, че нюансите на оцветяването зависят от количеството отложени в яйцето пигменти, най-вече ксантофили, които са постъпвали в тялото на кокошката с храната й. По цветът обаче може да се определи сравнително точно хранителната стойност на яйцето и доколко полезно ще бъде то при консумация.
 
Според специалистите по здравословно хранене по-тъмно жълтият и оранжевият цвят на жълтъка свидетелстват за това, че яйцето е по-богато на полезни пигменти, най-вече бета каротини. Логиката е проста – същите пигменти придават и оранжевия цвят на морковите, а колкото по-тъмен е цветът им, толкова повече са пигментите.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да има естествен жълт цвят яйцето е нужно кокошката да яде, моркови примерно. Обаче фуражните заводи не слагат моркови, а оцветители. При това изкуствено произведени. И това се прави поне няколко десетилетия. Дори и със щастивите кокошки от ЕС. Някой трявба да каже истините на нашия изстрадал и заблуждаван народ.
1
2
 
16
 
! Отговори
ВСИЧКО Е ХИМИЯ преди 6 години
Само че се слага химикал в храната на кокошките, който прави жълтъка тъмен.