Учени: Следродилна депресия тормози и бащите

Половината не търсят лекарска помощ
30 ное 2017 08:44, Eкип на Puls.bg
3
Учени: Следродилна депресия тормози и бащите
Reuters

Над една четвърт от младите бащи проявяват симптоми на следродилна депресия. Това показва ново проучване. Неочакваните резултати подтикват екипа, провел проучването, да проследи възможните причини за това и евентуално да потърси метод за облекчаване състоянието на бащите в този толкова позитивен период от живота им.

 
С оглед на това, че мъжете не преминават през никакви физически и хормонални трансформации по време на бременността на половинката си, трудно е да се повярва, че причините за следродилната депресия при тях може да се изразяват в чисто емоционалното изживяване. Оказва се обаче, че е точно така. Мъжете с по-неукрепнала психика успяват да са дотолкова съпричастни на жената до себе си, че развиват и подобна на нейната следродилна депресия.
 
Проучването е порведено в Швеция и установява, че случаите на следродилна депресия при бащите бележат пик в последните 10 години. В него участват 450 мъже доброволци, всеки от  тях станал баща през последната година. Статистиката сочи, че 28% от тях проявявали симптоми на следродилна депресия повишена тревожност, силна възбудимост, бързо преминаваща в униние, гняв, раздразнителност и др. При 4% от проследяваните мъже симптомите били много сериозни.
 
Интересен факт, установен по време на проучването, е, че едва 20% от мъжете, проявяващи симптоми на следродилна депресия, са потърсили специализирана помощ. Като причина за това се посочва фактът, че състоянието на бащата често остава в страни от основните акценти след раждане на бебе в семейството.
 
 

3
Още от
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
а трябва.
Сам човек не може да се усети кога ще му изгърмят бушончетата. Когато се случи това ще се огледа и ще види че няма семейство и близки, но тогава е късно за психотерапевт. Пазете душевното си здраве не по-малко от физическото
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Номерът навсякъде в живота ти да те следва психиатър няма да мине на наша почва. Не се напъвайте.

За какво подсказват бръчките по лицето ви?
За какво подсказват бръчките по лицето ви?

За какво подсказват бръчките по лицето ви?

6 ползи за здравето от кофеина
6 ползи за здравето от кофеина

6 ползи за здравето от кофеина