Дари капачка – спаси живот

Кампании набират средства за апаратура
2 дек 2017 12:26, Иванка Гъркова
8
Дари капачка – спаси живот
Reuters

Преди много години хората у нас събираха станиоловите листчета от кутиите за цигари, с парите от които осигуряваха инвалидни колички за нуждаещи се. Тогава много пушачи направиха добро благодарение на вредния си навик. Сега са модерни кампаниите за събиране на капачки. Но колкото и да се говори за рециклирането за социални каузи, не всеки знае за какво иде реч. Дори и да не си го признаваме, по-голяма част от нас не изхвърлят боклука си разделно, да не говорим, че сме скептични към дейностите за благородни цели.  

Събирането на пластмасови капачки през отминаващата 2017 г. се превърна в нещо много повече от рециклиране. Истината е, че чрез различните инициативи хората не само са „по-еко“. Те спасяват живота на преждевременно родени бебета, оборудват болнични помещения, набавят техника за много домове у нас, помагат на хора, останали без дом ...
 
През октомври 2016 г. ученици от Строителния техникум в Бургас стартират кампания за събиране на пластмасови капачки. Целта им е с парите да помогнат за закупуването на апаратура за УМБАЛ Бургас. Други училища също се присъединяват и скоро хиляди хора от морския град и цялата страна започват да изпращат пластмаса на лечебното заведение. Така за една година те успяват да съберат над 10 тона и набавят половината от парите за нов кувьoз, а останалата част постъпват от дарители.
 
Само преди около месец  ръководството на УМБАЛ Бургас оповести, че кувьoзът вече е закупен (13 380 лв.). Кампанията "Дари капачка – спаси живот" обаче ще продължи и през новата година.
 
Нищо не ни коства да отделим няколко минути, за да съхраним капачката на пластмасовата бутилка.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коркови тапи стават ли?Що се занимават да купуват вредни безалкохолни, когато могат да дадат по 3 лева и да се уредят нещата за няколко часа?
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събирам капачки за пластмасови цици
6
4
 
20
 
! Отговори
3 преди 6 години
До Анонимен Номер 2 - пич, фирмите за разделни контейнери са частни, малко да се напънеш, ще събереш инфо. Ако искаш да събираш разделно, но няма кофи около теб - има с кого да се свържеш, да пуснеш една молба, за да ти ги осигурят. Останалото е просто чешене на пръстите тук и удобно оправдание защо да НЕ го правиш :)
5
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с капачките звучи като чавдарско поръчение. Да предаде 3 кг кестени, те стават есента, а поръчението е за лятото. Да сложат някаква банкова сметка, че мазохистите свършиха.
4
0
 
36
 
! Отговори
аник преди 6 години
И като ги събера къде да ги нося.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не убиваи само така се спасява живот
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да изхвърлям *** си разделно,като на моята улица няма такива кофи,а най-обикновени кръгли метални кофи и то смачкани от боклучарите.Затова,когато критикувате ангро,се огледайте какво ни е осигурила общината,за да бъдем перфектни и да помагаме и ние.Аз изхвърлям купища вестници,пластмасови бутилки и всякакви други неща годни за рециклиране,но няма къде да ги разделя.Чваш ли,Фандъкова?
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да дарявам нищо, пластмасите се правят от петрол някога всичко беше от стъкло и стъклото се изкупуваше сега искат само да купуваме и да даряваме, няма да стане.