Усещане за студ - може да се дължи на болест

Появява се при анемия
2 дек 2017 22:20, Eкип на Puls.bg
5
Усещане за студ - може да се дължи на болест
Reuters

Когато тялото ни дава недвусмислени сигнали за болест – висока температура, болки, секрети, скованост и мнoго други, тогава в някои отношения поне е лесно – разбираме, че има проблем и търсим лекарско съдействие. 

В ежедневието обаче има множество не така отчетливи „аларми“ – като умората, безсънието, усещането за сърцебиене нощем или пък това, че непрекъснато ни е студено. Обикновено оплакванията от тази група се проявяват постепенно в живота ни, трудно ни е да определим от кога са се появили и с времето започват да ни следват като сянка.
 
Ето някои от възможните причини зад това усещане:

1. Анемия
 
Съществуват много видове анемия. Общото между тях е, че поради различни причини тялото ни не разполага с достатъчен брой червени кръвни клетки, доставящи кислород на тъканите. Това може да се дължи на загуба на кръв, недоимъчно хранене, генетичен дефект и други.
 
Недостатъчното кислород става причина за забавяне на метаболизма и от там – намалена продукция на топлина. Освен усещането за студ, още симптоми на анемията могат да бъдат лесната уморяемост, бледост и нерегулярно появяващо се сърцебиене.

2. Хипотиреоидизъм – микседем
 
Още едно състояние, което лесно може да се открие с обикновено изследване на кръвна проба.
 
Хормоните на щитовидната жлеза са крайно необходими. Те участват в контрола на метаболизма, част от който е продукцията на ендогенна, телесна топлина. Недостатъчното количество на тези хормони се отразява негативно върху тялото и при пълното лишаване от тях е възможно дори да доведе до смърт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари