Проф. Кантарджиев: Грипът тръгва, 2 препарата помагат

Потвърден е първият вирус от група В в столична болница
5 дек 2017 20:36,
17
Проф. Кантарджиев: Грипът тръгва, 2 препарата помагат
Снимка: Pixabay

Днес в Пета МБАЛ – София е потвърден първият грипен щам за сезона, обяви проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Щамът е грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния щам "Ямагата". Доказан е при 14-годишен пациент.

Още по темата

"Тръгва циркулацията на грипа в България", предупреди професорът и припомни, че преди 2 месеца е уточнил, че обикновено първо започва циркулацията на грипните вируси от група В, след това група А се развива и взима превес.

Препоръката на специалиста е да не се контактува с болни, да се използват влажни кърпички, да се мият ръцете и да се проветряват помещенията, в които има много хора. Трябва да се яде богата на витамини храна.

"Не трябва да се разчита на думите на хора, които не са специалисти и съветват за различни алтернативи. Лечението на грипните вируси се извършва само с два лекарствени продукти. Те са по лекарско предписание, хубаво е семействата, които могат да си позволяват – те са 30 лв., да си купят и да ги имат в резерв. Ако заболят от грип лекарството трябва да се вземе в първите 36 часа, защото след това ефективността му рязко намалява", съветва проф. Кантарджиев.

Първият специфичен препарат срещу грип е Ремантадин, а вторият - Тамифлу (или реленца). Най-важно е, за да се предпазим от вирусите, е да се погрижим за засилване на имунитета си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
глупак до 13 преди 5 години
И един мармот увиваше шоколад , и......."умните" хора коментираха тук неуморно
15
3
 
20
 
! Отговори
65 преди 6 години
Най _важното е да не се произвеждат грипове
14
5
 
2
 
! Отговори
bate ses se преди 6 години
Ракия мед лимон чесън
13
4
 
9
 
! Отговори
bate ses se преди 6 години
невероятно колко сте глупави!на всеки нормален и трезво мислещчовек е ясно ,че 90%от вирусите и гриповете се пускат целенасочено и умишлено и съветват въпросния ,,лек"къде и колко струва ,но докато има балъци ще има и тарикатинима на времето нашите баби дедовци и пра родници са взимали фармацевтика? отговора е -Не!в днешни дни така работи индустрията с хапчетата...пропаганда и заплаха по новините и манипулираните тв програми който гледате и после тичате по аптеките ИМА ПРИР.методи
12
3
 
3
 
! Отговори
да преди 6 години
Няма нищо общо между тамифлу и реленца, два съвсем различни препарата са, а ремантидинът е ефикасен ако се започне до 8мия час след заразяването (а не след първите симптоми), иначе нищо не прави.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста късно съобщение
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След употреба на Тамифлу преди няколко години какъв див грип изкарах, не беше истина направо. Внимавайте с антивирусните, работят далеч по-зле от обявяваното, особено за хора с понижена имунна защита при които грипът по правило протича тежко. Най-важният съвет - ако се почуствате наистина зле, не можете да дишате или да правите физически упражнения, веднага отивайте на лекар.
9
1
 
8
 
! Отговори
ГацоБацовБацоваМаалА преди 6 години
Начии ...заредил съм съ баце Слааниня у дървену каАче и кЪ -люснЪ еднЪ люта рЪкия топъл леП с лук чесън с жарена сланина баце фургам кръката у легеня с сол и топла вода и Къ-мислите тя ...Дъли ша-мЪ фани Грипъ ..Пуищинякъ Кънтърджиеф ич-ми не е през *** и бутонките баце
8
2
 
15
 
! Отговори
д-р Дрее преди 6 години
Рецептата е само една: Яжте много чесън а за тези които имат непоносимост към чесън да го ядат не чесън.
7
0
 
11
 
! Отговори
Само преди 6 години
Тимифлу в Турция е 7 лв..защо 30 лв..
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има една организация СЗО.Тя дава едни инструкции, според които се препоръчва грип да се лекува с неврамидазни инхибитори.Само, ако няма такива, се допуска лечение с Ремантадин.Въпросът е защо обикновено няма на пазара неврамидазни инхибитори?Понеже съм лекар и много добре знам къде започва гнилото в медицината, да ви кажа-от там, където се намесва политиката и бизнесът.
5
2
 
11
 
! Отговори
Бялата мафия преди 6 години
Ремантадин или амантадин действат само при грипен вирус тип А, другите препарати се наричат оселтамивир и занамивир, дадени са им търговските имена, което не е редно, не че имат варианти. По-ефективни са в началото на заболяването, което е доста сериозно и всяка година има смъртни случаи. На десетки години се получава голяма мутация във вируса, предизвикваща пандемия. Испанският грип убива над 20 милиона души в началото на миналия век. Тогава фармацевтична мафия няма, конспиративни кретенчета!
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И двата рекламирани препарата са за профилактично лечение - не важат
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дето имаше публикации срещу Ремантадин като неефективно средство против грип.Като добавим, че Реленца се внася след грипната епидемия, остана само един противогрипен продукт в недостатъчни количества, както обикновено.Интересното е, че и никоя лаборатория не иска да си купи реактиви за изследване за грип, поне да знае човек при наличие на явно нов щам грипен вирус дали го е преживял, че да не трепери в близките 10 години.
2
12
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Фармацевтичната мафия създава нови и нови вируси(генни инженерство), после пуска ваксини срещу тези вируси.Така търговията върви, децата-аутисти стават все повече и повече,бялата мафия(лекари и фармацевти) печели много пари.
1
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки може да изкара 30 лв, това е много по-евтино от цялостно лечение на грип.А и 30 лв са нищо в днешно време!