Мигрена и световъртеж - свързани ли са?

Главоболието обикновено има пулсиращ характер
7 дек 2017 18:51, Eкип на Puls.bg
0
Мигрена и световъртеж - свързани ли са?
Reuters

Световъртежът представлява субективно усещане за движение на околната среда и предмети или възприятие за собствено движение за въртене около тях.

Анамнезата за мигренозен тип главоболие в настоящето или дори в далечното минало, както и фамилната анамнеза за наличие на това заболяване в семейството налага изключване на т.нар вестибуларна мигрена или мигренозно-асоцииран световъртеж.
 
Какво представлява мигренозния тип главоболие?
 
Мигрената представлява повтарящи се епизоди на предимно едностранно главоболие, често асоциирано с поява на гадене и засилващо се от светлинни стимули.
 
Главоболието обикновено има пулсиращ характер, изчезва по време на сън и може да бъде асоциирано с поява на зрителни нарушения, замаяност или световъртеж.
 
Мигрената е изключително често срещано заболяване в целия свят, засягащо около 18% от жените и 6% от мъжете във възрастта от 12- до 80-годишна възраст. Сред жените на 35-годишна възраст, честотата е още по-висока – около 25%.
 
Проявите могат да са най-разнообразни – по типа на епизодичен световъртеж, позиционен световъртеж, постоянно нарушение на баланса, поява на нестабилност при движение и/или замаяност. Симптомите могат да възникнат преди началото на главоболието, по време на него или по-често в свободните от главоболие интервали. Продължават няколко минути, но могат да присъстват и в рамките на няколко седмици или месеци.
 
При жените често се появява замаяност по време на дните на менструация.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари