Защо балансът на минерали е важен за здравето?

Дехидратацията може да предизвика електролитен дисбаланс
3
Защо балансът на минерали е важен за здравето?
Снимка: pixabay

Чували сме лекарите, диетолозите и нутриционистите да съветват да пием големи количества течности. Това е полезно от една страна, но и вредно от друга. Често хората злоупотребяват с водата и останалите течности, защото смятат, че колкото повече, толкова по-добре. Това не е така.

Дехидратацията, както и водната интоксикация могат да предизвикат електролитен дисбаланс. Това състояние може да се окаже животозастрашаващо, ако продължи твърде дълго и се задълбочи.

Какво представляват електролитите?

Електролитите са минерали – натрий, калий, хлор, калций, магнезий, фосфати, бикарбонати. Всички те се разтварят в течностите в организма и създават електрически заредени йони. Някои са положителни, други отрицателни. Балансът между тях е от огромно значение за функцията на нервната система и мускулите, в това число сърцето.

Електролитният баланс е важен за контрола на течностите в тялото, кръвното налягане, pH на кръвта и организма като цяло.

Дехидратацията, както и прекомерното количество вода в организма може да доведе до дисбаланс в електролитите. Ако те не са в хармония, могат да настъпят редица промени във функциите на отделни органи и системи.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време защо хората нямаха проблеми със здравето храната беше естествена и богата но витамини и минерали а не като сега подобрители изкуствени оцветители консерванти и кво ли не
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Постоянно ходех недоспал, постоянно нямах енергия, нямах настроение...Почнах да бухам два вида витамини, комплексни аминокиселини, аминокиселини с разклонена верига, креатинче за цвЕт, два вида протеини. Па вече ми се не спи, настроението ми винаги е добро, енергия имам за всичко, даже почнах да ходя да си потренирвам.И какво излиза - всичко е от некачествена храна, която компенсирам с добавки и витаминки. Да, България е боклучарника на ЕС за всичко, даже и за храна.
1
0
 
5
 
! Отговори
Kiro преди 6 години
Strahotno!!!!