Защо балансът на минерали е важен за здравето?

Дехидратацията може да предизвика електролитен дисбаланс
3
Защо балансът на минерали е важен за здравето?
Снимка: pixabay

Чували сме лекарите, диетолозите и нутриционистите да съветват да пием големи количества течности. Това е полезно от една страна, но и вредно от друга. Често хората злоупотребяват с водата и останалите течности, защото смятат, че колкото повече, толкова по-добре. Това не е така.

Дехидратацията, както и водната интоксикация могат да предизвикат електролитен дисбаланс. Това състояние може да се окаже животозастрашаващо, ако продължи твърде дълго и се задълбочи.

Какво представляват електролитите?

Електролитите са минерали – натрий, калий, хлор, калций, магнезий, фосфати, бикарбонати. Всички те се разтварят в течностите в организма и създават електрически заредени йони. Някои са положителни, други отрицателни. Балансът между тях е от огромно значение за функцията на нервната система и мускулите, в това число сърцето.

Електролитният баланс е важен за контрола на течностите в тялото, кръвното налягане, pH на кръвта и организма като цяло.

Дехидратацията, както и прекомерното количество вода в организма може да доведе до дисбаланс в електролитите. Ако те не са в хармония, могат да настъпят редица промени във функциите на отделни органи и системи.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време защо хората нямаха проблеми със здравето храната беше естествена и богата но витамини и минерали а не като сега подобрители изкуствени оцветители консерванти и кво ли не
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Постоянно ходех недоспал, постоянно нямах енергия, нямах настроение...

Почнах да бухам два вида витамини, комплексни аминокиселини, аминокиселини с разклонена верига, креатинче за цвЕт, два вида протеини. Па вече ми се не спи, настроението ми винаги е добро, енергия имам за всичко, даже почнах да ходя да си потренирвам.

И какво излиза - всичко е от некачествена храна, която компенсирам с добавки и витаминки. Да, България е боклучарника на ЕС за всичко, даже и за храна.
1
0
 
5
 
! Отговори
Kiro преди 1 година
Strahotno!!!!

Спонсорирани публикации


Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)

Симптоми на дехидратация, които игнорираме
Симптоми на дехидратация, които игнорираме

Симптоми на дехидратация, които игнорираме