Кои храни са вредни в големи количества?

Внимавайте с бразилския орех
4
Кои храни са вредни в големи количества?
Снимка: pexels

Знаете ли, че прекалената консумация на консервирана риба тон носи рискове за здравето? Това се дължи на факта, че рибата съдържа живак, а натрупването му в организма може да причини проблеми със зрението, слуха, речта, мускулна слабост.

Търсейки варианти да се храним по-здравословно, понякога може да прекалим с консумацията на някои храни. Въпреки че те носят редица ползи за здравето, в по-големи количества може да се окажат токсични.
Вижте някои от тях.

Черен дроб

Консумацията на черен дроб има редица ползи за здравето. Той е богат на основни хранителни вещества, като желязо, В12, витамин А и мед.

В 100 грама говежди черен дроб се съдържа повече от шест пъти препоръчителния прием на витамин А и седем пъти повече мед.

Витамин А е мастноразтворим витамин, което означава, че се съхранява в тялото ни. Ето защо излишъкът може да причини симптоми на токсичност на витамин А.
Тези симптоми могат да включват проблеми със зрението, костна болка и повишен риск от фрактури, гадене и повръщане.
Токсичността на медта може да доведе до оксидативен стрес, невродегенеративни промени и може да увеличи риска от болестта на Алцхаймер. Ето защо хапвайте черен дроб не повече от веднъж седмично.

Бразилски орех

Знаете ли, че в 100 г от ядките се съдържа приблизително 2000% от дневната норма на селен? Несъмнено селенът е важен хранителен елемент, който участва в редица процеси в организма. Но той е и токсичен, може да доведе до загуба на коса, чупливи нокти, неврологични проблеми и сърдечна недостатъчност. Ето защо хапвайте бразилски орех в по-малки количества и не всеки ден.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 6 години
Не знаех, че кафето е храна.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Луканките са много вредни. И луканкаджиите. И суджуците. Както и мандраджиите де. Инче мандрите са полезни. Особено тея дето не ползват сухо мляко.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко това го знаем благодарение на "Д-р Хаус" , там винаги ги питат дали мУат риба тон и бразилски орехи.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е вредно ,ако е в прекалени количества