Чревна пропускливост – ами сега?!

Свързва се с редки заболявания
11 дек 2017 11:07, Eкип на Puls.bg
4
Чревна пропускливост – ами сега?!
Reuters

Синдром на чревната пропускливост е понятие, с което работят практикуващите алтернативна медицина. Няма да чуете такава диагноза в традиционната медицина. Там се борави с термина повишен чревен пермеабилитет. 

Според разпространените теории в алтернативната медицина хронично нарушената чревна бариера и пропускливост са в основа на редица системни заболявания. 
 
Защо имаме основание да говорим за чревна пропускливост? Логично, органите не са изолирани в организма. Те са част от определени системи с начало и край. Органите са изградени от своите тъкани и прилежащи слоеве клетки. Органите не са изолирани тела от системи, които се намират в една или друга част на тялото ни. Чрез кръвотока, в който са включени всички и допирайки се един до друг и не само, те също си влияят. 
 
Когато говорим за черва, е добре да имаме предвид, че това е не просто една гъвкава и многократно извиваща се тръба, през която преминават остатъците от храната, в последната ѝ част – фекалиите. Червата имат значителна роля в усвояването на хранителните вещества и отделянето на отпадните продукти. Чревната лигавица осигурява адекватното усвояване на полезните вещества от храната и същевременно се грижи всичко ненужно и вредно да бъде изхвърлено и да не попада в кръвообращението. 
 
За да се подсигури изолиращият ефект на чревната стена и „мекото“ преминаване на чревното съдържимо, тя е покрита от слуз. Тази слуз, отделяна от чревната лигавица, тя самата и чревните епителни клетки изграждат своеобразна чревна бариера. Тази чревна бариера е толкова по-функционална, колкото повече съдържа оптимално количество мукус, здрава лигавица и са налични плътни и специфични контакти между епителните клетки. Налични ли са недостатъци в някои от елементите на чревната бариера: например намалено отделяне на слуз, разхлабени контакти между епителните клетки, още повече болестотворни процеси като язвички и инфекции по чревната лигавица, се получава пропускане на молекули, токсини и микроорганизми от червата в кръвния поток.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете пшеничената храна и червата ще се оправят.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма "традиционна медицина"Има "медицина" и "шарлатанство"
1
0
 
5
 
! Отговори
ддтт преди 6 години
Измислят нови болести,та да ни пробутват тяхните лекарства.Знаем я Нона....