Храни, които да не смесваме с млякото

Внимавайте с рибата
11 дек 2017 14:00, Eкип на Puls.bg
12
Храни, които да не смесваме с млякото
Reuters

Балансираното хранене изисква прием на разнообразни хранителни вещества, но времето, по което ще ги приемем и източниците, от които ще си ги набавим, определят доколко ще ги оползотворим. 

От правилното комбиниране на храните зависи не само дали ще усвоим оптималното състава им, но и дали няма да си навредим. Защото днес широко се говори за това какви храни да включим в диетата си, но малко хора са запознати с това как да ги съчетаваме и по-важното – какво да не правим с тях.
 
Разбулването на тази малка мистерия може да започне с изясняване особеностите на една от най-обилно присъстващите на трапезата ни храни – млякото и млечните продукти.
 
Според много диетолози и специалисти по храненето комбинираният прием на мляко и други богати на белтъчини продукти, води до усещане за тежест в стомаха и храносмилателни проблеми при много хора. Затова смесването на млечни продукти и други храни, богати на протеини, особено месо и яйца, не се препоръчва при хора, които спазват диета за отслабване. Същевременно тази комбинация носи своите ползи при малките деца, подрастващите и особено при хората с поднормено тегло.
 
Едновременният прием на млечни продукти с риба и рибни изделия е втората комбинация, която трябва да избягваме, за да се предпазим от проблеми с перисталтиката, а и от по-сериозни последици. Важно е да се отбележи, че едновременният прием на мляко и риба от консерва може да доведе до опасно бактериално хранително натравяне.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ся... Панирана бяла риба с чеснов сос да не ям...Или панирани сиренца(байганети), или кашкавал пане, или татарско кюфте или...
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ у нас изкисват шарана с мляко и се изплаква преди да се приготви,за да не мирише,но оригинално рибата се изкисва в смес от вода и малко лимонов сок.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Риба знам,че не се комбинира с мляко или яйца,но яйца по Панагюрски с кисело мляко,счукан чесън и червен пипер е идеално.Не виждам какъв е проблема.В много части на Европа например,не знаят,че след нарязване,патладжана се поставя да престои в подсолена вода около 2-3 минути,за да се отстранят вредните вещества.
8
1
 
4
 
! Отговори
ерев шел шошаним преди 6 години
шошанааааа само теб обичам аз.
7
2
 
5
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Никога не яжте едновременно риба (дори и прясно пържена) в комбинация с яйца или прясно или кисело млеко. Различните панировки които предлагат готварските сайтове, могат да ви поставят във рискова ситуация от която се излиза с промивки и системи.Пазете най-вече децата от тези токсични комбинации! Така наречената бакла, също в зависимост от периода на бране е токсична и може да предизвика тежки натравяния. За гъбите-единствено и само култивирани и никога брани от гъбари в гората!
6
1
 
3
 
! Отговори
galya преди 6 години
Да спомена само, че прочутата диета на Дюкан включва точно месо, мляко и яйца и се отслабва. Не влизам в спорове, само споменавам.А колкото по-горе поменатото "табу" - мляко с риба, то бих казала, че съм чувала за яйца и риба с оглед предотвратяване на хранително отравяне, но мляко с риба?!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо ми мирише на кашер! Не яжте риба с мляко и т.н. На евреите строго им е забранено да комбинират тези храни, както и много още хранителни табута. А в българската кухня има шаран с кисело мляко, руснаците изкисват солената риба в мляко.
4
5
 
9
 
! Отговори
Нов преди 6 години
А защо изобщо възрастен човек ще яде мляко? Млякото е за телетата и т.н.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре е диетолозите по-често да се поглеждат в огледалото и чак ако преценят вида си за приличен да дават съвети на останалите.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най- добре е да си спомним как и какво са готвили бабите ни. нямаше "гурме" ама пък беше и вкусно и полезно !
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре е диетолозите по-често да говорят на тази тема,защото нароилите се готварски предавания ни поднасят всякакви измислени от тях комбинации,понякога доста причудливи,смесвайки несъвместими неща,че човек се чуди как е дошло на ума им това или онова съчетание на продукти и вкусове.