Познайте здравословните проблеми по нокътя

Лунулите се увеличават при стрес
12 дек 2017 10:37, Eкип на Puls.bg
0

Големината, формата, повърхността и контурите на ноктите могат да ни насочат към много здравословни проблеми. Нокътната плочка е съставена от няколко части. В основата й се намира белезникавият полумесец, който се нарича още лунула. Той не е плътно прилепнал към тъканта, намираща се под него, затова и цветът му е такъв. 

Много често като деца си мерихме „луничките“ по ноктите. Смяташе се за голям късмет, ако те са големи и бели. Но размерът, формата и цветът на лунулата при всеки са различни, единствено при всеки те са най-силно изразени на ноктите на палците. 
 
Ето няколко вида лунули, по които може да познаете някои болести:
 
Здрави лунули
 
Здравите хора имат лунули на ноктите, които са видими на една пета от тях. Цветът им е бял. Самата нокътна плочка трябва да бъде червеникава, твърда и дъгообразна, като същевременно повърхността й е гладка. Тези белези и ясната „луничка“ показват, че човекът е здрав и енергичен. Ако той има по-заседнал начин на живот, лунулите са по-бледи и малки. 
 
Прекалено големи
 
Голяма се смята лунулата, която покрива една трета от ноктите. Това може да е признак за проблем със сърдечно съдовата система на тялото. Освен това при някои хора „луничките“ се увеличават при по-голям стрес. Но при спортистите това не важи, при тях е важно лунулите да са големи.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари