Кои храни са по-полезни сготвени?

Грешим, когато ядем сурови моркови
13 дек 2017 10:52, Eкип на Puls.bg
4
Кои храни са по-полезни сготвени?
Reuters

Добре познат е фактът, че повечето витамини са термолабилни и се деактивират при термична обработка. Това е причина консумацията на плодове и зеленчуци като най-богати на витамини хранителни продукти да се препоръчва в суров вид. 

Има обаче някои полезни за здравето вещества, чиито количества не само не намаляват, а дори стават по-лесно усвоими след лека кулинарна обработка на хранителните продукти. Няколко от редовно консумираните зеленчуци попадат в тази категория. Оказва се, че консумирайки ги сурови, се лишаваме от някои от най-важните ползи от тях.
 
Ето няколко зеленчука, които са най-полезни след лека кулинарна обработка и каква трябва да е тя.
 
Моркови
 
Оказва се, че грешим, когато ги ядем сурови. Много по-полезни са запечени или задушени с малко мазнина. Морковите са известни с високото съдържание на бета каротин, или провитамин А. Това е мощен антиоксидант, който се трансформира във витамин А в организма. Той обаче се усвоява много трудно от сурови моркови. Леката термична обработка прави каротеноидите много по-лесно усвоими, а мазнините са необходими за по-лесното им преминаване в кръвта.
 
Спанак
 
Той също се ползва често в суров вид за приготвяне на свежа зелена салата. Представата, че така консумираме спанак в най-полезната му форма обаче е погрешна. Кулинарната обработка на спанака, например задушаването му, е полезна в 2 насоки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Даскал преди 6 години
Храненето е полезно, гладуването - също!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суровите храни са по-полезни сготвени.