Женските болести, засягащи все повече мъже

Една от тях е рак на гърдата
14 дек 2017 19:31, Eкип на Puls.bg
5
Женските болести, засягащи все повече мъже
Reuters

Поради редица генетични, анатомични или хормонални фактори някои заболявания се срещат по-често при жените, отколкото при мъжете. Да се означават тези заболявания като типично женски обаче би означавало да се създаде погрешното впечатление у мъжете, че са напълно защитени от тях.

 
Такова впечатление би притъпило бдителността на мъжете за поява на симптоми на тези заболявания. А това не трябва да се допуска, защото днес редица заболявания, засягащи предимно жени, се установяват у все повече мъже.
 
Остеопороза
 
Естественият спад в секрецията на женските полови хормони с възрастта сериозно повишава риска от прекомерна загуба на костно вещество и развитие на остеопороза. Статистиката сочи, че около 35% от жените са в риск от развитие на остеопороза.
 
При мъжете обаче рискът също не е за пренебрегване. Един от всеки 5 мъже в зряла възраст, или около 20%, са застрашени от остеопороза. Най-рискова е групата на мъжете над 65-годишна възраст. Установено е, че в този период скоростта на загуба на костна плътност при мъжете е съизмерима с тази при жените в менопауза.
 
Небалансираното хранене с недостатъчен прием на храни, богати на калций, е фактор, който допълнително изравнява рисковете от остеопороза при двата пола.
 
Рак на гърдата
 
Причината жените по-често да развиват рак на гърдата е простият факт, че имат по-голямо количество жлезиста тъкан, в която се формират туморните образувания. 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно мие в плевен докторите си искат уискита ми ко още веднъж тая докторка я напипам с рушвет сие заминала моментално
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да нямате остеопороза - повече движение, но не прекалени натоварвания.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
- Мамо, растат ми гърди.- Иванчо, дреме ми на ............
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то има ли вече мъже .
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е от европейските ценности.