Разбере ли за бременността си, жената - на ендокринолог!

Изследването е важно за скрити заболявания на плода
16 дек 2017 10:28, Петя Славова
7
Разбере ли за бременността си, жената - на ендокринолог!
Снимка: архив, Булфото

Всеки акушер-гинеколог още с установяването на бременност трябва да изпрати жената на ендокринолог, за да бъде прегледана тя за диабет или за намалена функция на щитовидната жлеза.
 
Една от причините е, че, ако майката няма достатъчна секреция на тиреоидни хормони, детето може да се роди глупаво, изтъкна пред Дарик един от най-добрите ендокринолози у нас проф. Анна-Мария Борисова.
 
Тя напомни, че ако диабетът покаже някакви симптоми, то пациентът, страдащ от него, е много закъснял с лечението. Причината е, че диабетът не боли, а появата на симптоми говори за наличие на усложнения, причинени от заболяването.
 
"Трябва да преобърнем мисленето си и работата си с бременните, защото още с установяване на състоянието бременност, гинекологът, който е зарадвал своята пациентка, веднага трябва да каже едно изречение и то е "Идете на ендокринолог да потърсят дали имате някакви скрити заболявания, които биха били пречка и за Вас, и за Вашето бебе и които ще ни създадат проблеми", смята проф. Борисова.
 
След като жената отиде на ендокринолог, следва "вербален скрийнинг" и изясняване дали са налице рискови фактори. Сред тях специалистът даде пример с възрастта, защото по думите й ако жената е на възраст над 30 години, тогава тя е рискова за диабет.

"За да се погрижа изцяло за бременните, ще кажа следното: освен че ще търсим скрит диабет, ние трябва да търсим и скрит хипотиреоидизъм - намалена функция на щитовидната жлеза и това е фатално важно. Защо? Защото плодът няма собствена щитовидна жлеза до шестия месец и той разчита само на майка си.

Ако майката няма адекватна секреция на тиреоидни хормони, а тиреоидни хормони трябват за развитието на мозъка на плода, нищо няма да се случи, но би се родил глупав човек. Коя майка иска нейното дете да е глупаво", попита проф. Борисова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уважение към докторската, но как е по света??? Така ли е? Не. Дори акушерки се грижат през бремеността за жената, има ИЗБОР как, къде и с кого да роди. Лекарят идва при наистина спешни състояния. Много по-спокойно, евтино и целесъобразно е. Не е въпроса жената да виси по кабинети и да точките касата, а да видите какво става по света и как жените в България раждат далеч от световните здравни стандарти, където няма такива неща. В 21 век лукс присъствие на близък и упойка.
5
0
 
3
 
! Отговори
Ало ало преди 6 години
А майката на тая професорка ходила ли е на ендокринолог, защото помним каква хухавела беше същата професорка като министър на здравеопазването. Мисля че по абсурден здравен министър не сме имали.
4
1
 
2
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Той сега *** всичко ще ви обясни!По-голям и знаещ е от доктори,професори!Ще ви обясни за бабите едно време,за комунизъмъ,всичко ще ви обясни.Вие нищо не знаете,*** ще ви обясни.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Госпожа професорката - Вашата майка дали е ходила на ендокринолог, или и вашия мозък не е захранен правилно? Разбирам необходимостта от такива прегледи, но се постарайте да под асяте по-внимателно информацията
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, но бабите са раждали масово преди да са навършили 20 години. А сега жените често раждат десетина и повече години по-късно и заболяванията са доста повече.
1
2
 
18
 
! Отговори
.. преди 6 години
Бабите ви само на ендокринолози са ходили...... И шепа "полезни" хапове са пили. И за десерт хомеопатични изгъзици.