Кирил Ананиев: Ставам гарант пред пациентите!

Лечението на хората ще бъде осигурено, заяви здравният министър
17 дек 2017 12:50, Александър Попов
34
Кирил Ананиев: Ставам гарант пред пациентите!
Снимка: Булфото, архив

Специализирана комисия към министъра на здравеопазването, в чиито състав ще влязат утвърдени специалисти по конкретното заболяване, ще разглежда индивидуално случая на всеки пациент, за чието лечение липсва алтернатива и е необходимо прилагането на нова молекула, която НЗОК не заплаща. Това обясни министър Кирил Ананиев в ефира на БНР.

"Гарантирам, че няма да има забавяне в решенията на комисията, лично ще наблюдавам този процес и ще бъда гарант пред българските пациенти", посочи още здравният министър.

Още по темата

Този режим ще функционира до доказването на терапевтичния ефект от лечението с въпросните медикаменти. Едва след това и след изтичане на временната едногодишна мярка въпросните лекарства ще бъдат реимбурсирани от здравната каса.

При всички случаи лечението на хората ще бъде осигурено, било от бюджета на касата или от този на Министерството на здравеопазването.  Министърът уточни, че става въпрос за 32 нови молекули, за които по оценка на български експерти е необходим ресурс от близо 40 млн. лв.  За 28 от тях има алтернативно лечение на високо европейско ниво и то е осигурено от НЗОК. Останалите 4 молекули ще бъдат финансирани от МЗ.

Кирил Ананиев посочи, че ако при даден пациент терапията с молекула от 28-те не докаже своята ефективност, специализираната комисия ще разглежда и тези случаи.

За пореден път в ефира на Националното радио здравният министър уточни, че не става дума за мораториум, а за временна едногодишна мярка, имаща за цел да стабилизира бюджета на НЗОК  през 2018 г.

По повод състоянието на държавните болници Кирил Ананиев съобщи, че идеята не е да бъдат закривани лечебни заведения, а да се преструктурират така, че да работят ефективно.  Главната цел е повишаване качеството на лечението, беше категоричен Ананиев. Първата болница, в която започва преструктурирането е МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Ловеч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
"Скъпи" политици убеждавате ни ,че онкоболните българи се лекуват с най-новите и ефикасни лекарства-такива, с които лекуват успешно на запад.....! "Скъпи" лекари вие пък, че сте много добри специалисти !?Tогава ми отговорете, защо болни се лекуват на Запад и в Турция? Няма с какво, или лекарите ни толкова могат...?Защо Ламбо и Вежди не се лекуваха в България??????Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2017/12/16/obeshtanie-nito-edin-onkobolen-niama-da-ostane-bez-lechenie.36
28
0
 
2
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Борисов издумка 16 милиарда лева нов външен дълг, Хазната е празна. Ето го плачевният Резултат.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ставаш ,ставаш ...,колко да ставаш ?!?!Гарант ?!?Ти ,за ,тебе си не можеш ,за другите ще ..гарантираш?!?Шшшшшшш!
26
0
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
От теб нищо не зависи ! Ако даде ОНЯ -тогава !
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се лъже, е грях,господин счетоводительо....!Засрамете се!
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМА ГОСПОД ЗНАЙ ГО И РАНО ИЛИ КЪСНО ВСЕКИ СИ ПЛАЩА....ЗАЩО НЕ НАПРАВИХТЕ МОРАТОРИУМ ЗА СУБСИДИИТЕ, СА ЛУКСА В КОЙТО ЖИВЕЕТЕ ЗА СМЕТКА НА БОЛНИТЕ БЪЛГАРИ,ЗАЩО НЕ НАПРАВИХТЕ ТАВАН ЗА ВАШИТЕ ЗАПЛАТИ СЪОТВЕТСТВАЩИ НА ХАЛА НА БЪЛГАРИЯ ,ТАКА КАКТО НАПРАВИХТЕ ТАВАН ЗА ПЕНСИИТЕ ....ЩО ЗА ХОРА СТЕ ВИЕ БЕ.....РЪКОВОДИТЕ СЕ ЕДИНСТВЕНО ОТ ЛИЧНАТА СИ ИЗГОДА И ЛАКОМИЯ !
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиендето ще гарантира за болните, като вечер ще пие по едно отлежало уиски за тяхното здраве. Кой ли му верва на този алкохолизиран старчок!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наздраве ,Ананиев !Весела Коледа !
21
0
 
14
 
! Отговори
АНАНУЕЕЕВ, преди 6 години
Кайъв гарант ставаш,бе? Колко пъти за по няколко месеца изчезваха животоспасяващи лекарства за онкоболни хора . И не само за тях. Разпродадаха ги и оставиха хората да се гърчат. Колко други лекарства липсват в аптеките и пием заместители. Вие ГРОБАДЖИИ СТЕ ГАРАНТИ ЗА МИЗЕРИЯ,БОЛЕСТИ И СМЪРТ......НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ,ЧЕ НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН.
20
0
 
10
 
! Отговори
до к.3 преди 6 години
До АнонименСчетоводството е специфична професия и добре обигран счетоводител, познаващ много добре законите, може да танцува по острието на бръснача и дори да се прехвърля леко на другата страна. Така че повечето опитни счетоводители знаят този секрет и затова ги държат на работа правителствата , съответно ръководствата на фирмите от различен цвят. Сетне му свикваш на ишаретите и сравнително лесно можеш да разбереш какви ги върши, защото може и да те издъни.
19
0
 
19
 
! Отговори
до к.19 преди 6 години
До АнонименДа допълня: този пишман министър-счетоводител през цялото време на споровете и скандалите беше на министърската банка в заседателната зала. Защо не се обади, когато сержантът от ДС Цуци Цветанов от трибуната призова ВСИЧКИ ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА ОПОЗИЦИЯ ДА ГЛАСУВАТ "ЗА" МОРАТОРИУМА? ЗАЩО НЕ СЕ ОБАДИ, КОГАТО ДАРИТКОВА ПРИЗОВА ДА НЕ СЕ ДАВАТ ГРЕШНИ ПАРИ ЗА СКЪПИ ЛЕКАРСТВА? ЗАЩО НЕ ОБОРИ ГЛУПОСТИТЕ НА БИЧКО? ЗАЩО НЕ СЕ ОТКАЗА ОТ МОРАТОРИУМА ВЕДНАГА, А НА ТРЕТИЯ ДЕН! ЛЪЖЛИВИ ГЕРБАДЖИИ!
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква комисия бе . Тия комисии се събират веднъж месечно. Ще те запишат да те гледа комисия след три-четири месеца, че са запълнени бройките. И тогава какво прави болния? Чака.На герберите им пожелавам такива комисии да чакат да се съберат.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милата ми майка почина тази година. Това което видях (в няколко реномирани болници ), не го пожелавам на никой! НИКОЙ!Режа си вените и от другата стана. Съжалявам, ако болни четът този коментар.......уж надеждата умира последна!?Живи и здрави!!!
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да е хванал рак от щастие? Само питам... щото все повече хора гарантирано умират от него.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като сте толкова загрижени за хората и гарантирате лекарствата им защо бяха всичките тия изпълнения и театри в НС? Защо първо гласувахте спиране на парите за лекарства, а сега изведнъж се загрижихте?
14
0
 
18
 
! Отговори
Избирател преди 6 години
С парите на кого гарантиращ?
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
извземат
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С кво гарантира ?
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв гарант,бе,номенклатуро.Върнете нещата както бяха,без да режете права.Сега на тебе трябва да ти се молят хората лично,а ти да преценяваш кой да живее и кой не.Чудя се началникът как допуска да му иззимат ролята...
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 2009 насам е гарантирано да се разболеете от рак при доброто управление. При това положение, гаранциите за лечение от същото управление е точно 0/НУЛА!