Учените съветват: Как да си мием ръцете?

Трябва да сапунисваме поне 20-30 секунди
17 дек 2017 14:37, Александър Попов
9
Учените съветват: Как да си мием ръцете?
Снимка: Reuters, архив

Микробиолози от университета на Орегон поясниха как да се мият ефикасно ръцете, за да се предотврати увеличаването на болестотворните бактерии, съобщи Лента като цитира СайънсАлърт.

Учените са на мнение, че повечето хора не почистват внимателно кожата на дланите си от патегенните микроби. Съществуват две основни стратегии за борба с микроорганизмите, които се размножават по повърхността на кожата. Първата стратегия е свързана с намаляване броя на бактериите чрез измиване на мръсотията с вода и сапун. Това е достатъчно, за да се ограничи рискът от инфекциозна диария.

Втората стратегия предвижда по-ефикасно унищожаване на микробите с помощта на продукти, съдържащи антибактериални вещества - хлор, пероксид, триклозан.

Антибактериалните препарати обаче допринасят за поява на устойчиви болестотворни бактерии и могат да увредят здравето. Установено е, че веществото триклозан, съдържащо се в сапуни, пасти за зъби и дезодоранти, променя хормоналния баланс у животните.

Специалистите препоръчват ръцете да се овлажнят с вода и да се нанася сапун върху кожата в разстояние на 20-30 секунди, преди да се измият и да се избършат с хартиени кърпички. В случай че не се разполага със сапун и вода, трябва да се използва дезинфекциращо средство, съдържащо спирт.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: миене на ръцесапун
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея тук и думата С А П У Н филтрират. Явно много са я окъсали ;)))
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ръцете могат спокойно да се мият със съвременно сирене, което се продава в българските магазини - има и палмови масла, и нефтопродукти, и всички характеристики на антибактериален ***. Дори европейско сухо мляко има за подхранване на кожата. Поне понякога. Защото се произвежда по европейски технологии. Като за източна европа...
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето чуждите бан поне ги чуеш не само като искат пари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То затова *** се множат,защото знаят как да си мият ръцете!!!!!!!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най добре си мият ръцете в парламентата .Като пилат понтийски .Таа какво да направим за беднитЕ?ФАГОДУФАТБЕД НИТЕ
2
2
 
13
 
! Отговори
12345 преди 6 години
разстояние на 20-30 секунди, продължителност 10кг. и 1м. уважение
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От години си купувам кухненска хартия - едни рула от по 1-2кг и се бърша с тях и пълня печката, много по-добре от колкото да размазваш микроби с блатясали кърпи