Пациентски организации: Да спрат течовете в здравната система

Искат и по-добри финансови условия при купуване на лекарства
14
Пациентски организации: Да спрат течовете в здравната система
Снимка: БТА

Да се спрат течовете и спекулантите в здравната система. Това поискаха пациентски организации на среща с премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев в Министерския съвет. Те декларираха и че ще подкрепят всяко усилие на управляващите в тази посока.

Смятаме, че отпадането на мораториума за нови лекарства и това да има спокойствие в държавата, е най-доброто решение, коментира д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. След възникналото обществено недоволство за мораториума управляващите дадоха "заден ход" и се очаква утре парламентът да гласува отпадане на спорния параграф.

Още по темата

На срещата в МС представителите на пациентите са призовали министъра и Здравната каса да проведат бързи преговори с фармацевтичните фирми, за да постигнат по-добри финансови условия за подсигуряване на тези лекарства.

Те са поискали и да се приложат европейските терапевтични ръководства при предписването и отпускането на нови формули, за да се избегне всякакво съмнение за това, че може да има местен лобизъм или някой просто е решил да предписва по-скъпи лекарства.

Според пациентските организации Касата трябва да въведе механизъм, който да отчита ефективността за пациента, тоест има ли оздравителен ефект от прилагането им.

Представителите на пациентите са поставили и по-дългосрочни въпроси – да има ясно разписана концепция за лекарствената политика в България и за преструктуриране на болниците по региони, защото действащият модел е докарал до фалит малките болници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
за яснота преди 6 години
Това изискване е пожелателно и твърде разтегливо и рисково по отношение на пациента-" пациентските организации Касата трябва да въведе механизъм, който да отчита ефективността за пациента, тоест има ли оздравителен ефект от ?!?!"Риск за предпочитания към лечимите форми т е ранните ,което е преди всичко задължение на самия пациент .....да се яви навреме,да изпълнява назначени
6
1
 
5
 
! Отговори
Тровят МИЛИОНИ преди 6 години
У Нас терористиtе от МЕд мафията отравят милиони жертви дневно..освен хлор токсични канцерогенни разтвори подавани вместо питейна вода,отравят чрез хляба,солта/високи дози ненужен калиев йодит/ колбасите.Последните години тровят всичката бира на пазара.няма неотровен българин..Отровени с а всички лекари чрез безплатни семинарчета,пси активни наркоспец добавки и пси активни обемно проникващи клипове/презентации.КОЛКОТО ПО ВЕЧе и по ТРАЙНО Отровени толков а повече ПАЦИЕНТИ ЗА БЕЛИТЕ МАФИоТи..
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как точно ще спрат тези течове? Оня от Банкя от 9 години обещава да вкара държавни служители, политици и всекви крадци в затвора, а до сега само успя да събере малко луканка за изборите... Дано поне е от ирландско отлежало...
4
1
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
А фалшивите инвалиди КОГА?
3
1
 
5
 
! Отговори
ЗА ТЕЛКОВЕТЕ: преди 6 години
ОБЛАСТНИТЕ ТЕЛКОВЕ ПРЕДЛАГАТ---ЦЕНТРАЛНИЯ УТВЪРЖДАВА!ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ТЕЛК--РЕШЕНИЯТА!СЛЕД 89-г....ПАРТ.СЕКРЕТАРИТЕ , ВОДЕХА ЦЕЛИ ГРУПИ ПЕНСИОНЕРИ НА ТЕЛК--за да им повишават пенсиите за да ГЛАСУВАТ ЗА БКП/БСП!/свидетел съм /
2
0
 
7
 
! Отговори
СТОП НА ВНОСКИТЕ преди 6 години
ВСЕКИ СЪС СОБСТВЕНА КАРТА И СМЕТКА --- ЗА "ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ"/застраховка/ В БАНКАТА!САМО ПРИ НУЖДА ---Държавата доплаща разликата в лечението!!!СТИГА ВЕЧЕ ДАЛАВЕРИ С ПАРИТЕ НА НАРОДА ---ЗА ЗДРАВЕ!!!
1
2
 
8
 
! Отговори
Лесно е ! преди 6 години
Основна стъпка номер 1: Пълна ревизия на ТЕЛК решенията. А не с номера, че за тази година са хванали 50 броя. Цели ***'али точат "телката" . А за "лекар" ,дал телк на сив гълъб и то без никаква нужда-не глоба,а затвор ! От там тръгва всичко.