Калории – По колко горим на ден?

Вижте калкулатора по формулата на Харис-Бенедикт
Обновена: 22 дек 2017 11:26 | 22 дек 2017 10:33, Eкип на Puls.bg
3
Калории – По колко горим на ден?
Снимка: Pixabay

Количеството изгорени калории е сравнително постоянно при всеки човек, ако той спазва стандартния си режим и всеки ден върши една и съща дейност. Какъв е броят на тези калории, може да се изчисли лесно на база на няколко основни жизнени показателя. Определянето на този брой е много важно за всеки, който спортува и иска да намали теглото си. За целта трябва да се подбере определен калориен прием за деня и той да бъде по-нисък от количеството калории, което тялото ни изгаря в стандартния случай. 

Когато към подобен хранителен режим се прибави и повишена физическа активност чрез фитнес или друг тип тренировки, желаният позитивен ефект върху теглото е само въпрос на време и постоянство.
 
За изчисляване на количеството калории, което тялото ни изгаря всеки ден само за поддържане на жизнените функции, може да се ползват различни методи. Един от утвърдените сред тях е т.нар. формула на Харис-Бенедикт. Тя е претърпяла няколко корекции след съставянето й през 1984г., които са помогнали за повишаване достоверността на резултатите й за всеки човек.
 
Формулата на Харис-Бенедикт има различно изражение при двата пола и взима под внимание 3 основни показателя – тегло, ръст и възраст. Така във всеки един момент от живота може да се направи справка за дневно разходваните от организма калории, в зависимост от моментните стойности на тези показатели.
 
За мъже: 66 + 13,8 х теглото + 5 х височината – 6,8 х възрастта
 
За жени: 655 + 9.7 х теглото + 1,85 х височината – 4,7 х възрастта
 
Теглото се взима в килограми, ръстът в сантметри, а възрастта в години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Дени преди 2 години
Ползвам този калкулатор за отчитане на калории https://otslabvai.net/articles/kalkulator-za-kalorii/ показва колко калории трябва да се приемат на ден за поддържане на килограмите, за отслабване и напълняване.
5
0
 
0
 
! Отговори
Елси преди 4 години
Това са калории необходими за жизнените функции на човека. .. четете преди да коментирате!
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аллеле на мен ми казва да приемам максимум по 1900 калории на ден ! Ще умра от смях, ми то аз 3 пъти в седмицата силови тренировки и 3 пъти в седмицата ходя по 10-20 километра и ако приемам само тези калории.1- во : Ще стана анорексик.2 - ро : Ще се трупасям.Господин Бенедикт сигурно ще ми каже да пия и по максимум 2,5 литра вода на ден. Не гледайте тази глупава таблица :D
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко
2
3
 
6
 
! Отговори
хмх преди 6 години
ахахахахахаи няма значение дали споруваш или цял ден лежиш....интересно....
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
bla bla bla