Печени или сурови ядки: Кои са по-полезните?

Ядките са богати на витамин Е, белтъчини и фибри
25 дек 2017 19:30, Eкип на Puls.bg
8
Печени или сурови ядки: Кои са по-полезните?
Reuters

По празниците консумацията на ядки се увеличава. Всички видове са полезни и предлагат много по-здравословна алтернатива на бързите закуски в случаите, когато искаме бързо да заситим глада.

Ядките са богати на витамин Е, белтъчини, есенциални мастни киселини и фибри и осигуряват богато разнообразие от микроелементи и антиоксиданти.

Една от най-големите дилеми по отношение на ядките е свързана с нуждата да избираме дали да ги консумираме сурови или печени. Основно притеснение на много хора е доколко термичната обработка повлиява полезния състав на ядките и дали приятният им вкус след печене не идва за сметка на лишаване от част от важните им за здравето съставки.

Печенето променя не само вкуса, но и структурата на ядките. Успоредно със загубата на вода обаче настъпват пренебрежимо малки промени в хранителния им състав. Установено е, че печените и суровите ядки имат приблизително еднакво съдържание на хранителните вещества, които ги правят толкова полезни – мастните киселини, белтъчините и фибрите.

Анализите показват, че една средна шепа (около 30 г) сурови бадеми съдържа около 160 калории и 14 г есенциални мастни киселини. Същото количество печени бадеми съдържа около 170 калории и 15 г мастни киселини. Счита се, че разликите идват единствено от факта, че печените ядки губят голяма част от водата си и разликата в теглото им се отразява леко и на химичния състав.

Още за ползите на печените и сурови ядки може да прочетете в Puls.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суровите ядки са отвратително безвкусни. Но и двата вида се лепят на ***.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кого му пука. Важното е уискито да е добро.
5
3
 
10
 
! Отговори
Ro преди 6 години
Безвкусни са, щото нямат сол... Проблемът идва от прекомерното ѝ консумиране, не от друго.
4
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
по добри са тези на по приемлива цена
3
3
 
21
 
! Отговори
Johnie Крачещия преди 6 години
И печени, и сурови - всякак ги мачкаме !
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Печени бадеми си е класика,а суровото си е безвкусно но само за нормални хора не за вегани.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ммм яка статия нямам търпение да чета коментари