Световъртеж - кога се появява и защо?

Moже да се дължи на главоболие
30 дек 2017 18:07, Eкип на Puls.bg
2
Световъртеж - кога се появява и защо?
Reuters

Замаяността е неясен е неспецифичен симптом. Характеризира се с абнормно възприятие по отношение на мястото, където се намираме или позицията на нашето тяло спрямо него. Световъртежът е специфичен тип замаяност, при която е налице субективно усещане за завъртане на околната среда и предмети или собствено усещане за въртене на тялото. 

Световъртежът може да бъде както от периферен (увреда на вестибуларния нерв и лабиринта), така и от централен произход – дължащ се на заболявания, засягащи централната нервна система. Централният тип световъртеж се дължи на абнормно предаване, обработка и възприемане на нервния сигнал от периферните вестибуларни пътища, в това число вътрешно ухо и вестибуларен нерв) към централните мозъчни структури.
 
На какво се дължи постигането на равновесие на нашето тяло?
 
Запазването на баланс и равновесие на нашето тяло се дължи на правилното функциониране на нашите основни сетивни рецептори – вестибуларният рецептор (намиращ се във вътрешното ухо), зрителният рецептор и проприоцептивните рецептори, които долавят положението на нашето тяло в пространството. Информацията, подадена, от тях се предава на мозъчните структури – мозъчен ствол и малък мозък, където се интегрира и се „координират” движенията на очите и тялото, за да се запази необходимото равновесие. Крайният анализатор, който участва и в осъществяването на обратна връзка, е мозъчната кора.
 
Появата на световъртеж е по-характерна в по-напреднала възраст, поради увеличаване на рисковите фактори – артериална хипертония, атеросклероза, захарен диабет и съответно нарастване риска от съдови усложнения. Сред по-младите хора, често появата на „централен” тип световъртеж се асоциира с наличието на мигренозно главоболие или демиелинизиращ процес.
 
На първо място е необходимо да се изключи възможността да се касае за периферен вестрибуларен синдром. Ориентир за това е анамнезата за продължителност, самата изява на световъртежа, както и съпътстващите допълнителни признаци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От алергия също се получава световъртеж. Задушавам се от миризмите на някои вещества, най-вече от парфюми. Те съдържат химически съединения от групата на ароматни съединения.Парфюмите знаете защо ги е измислила аристокрацията...Парфюмът е нещо, което трябва да се почувства при по-близко разстояние, а не когато мине някоя по коридора, да вони натрапчиво на ориенталски отблъскващ бъркоч.Световъртеж се получава в среда от много хора - недостатъчно кислород, от обезводняване и от серни оксиди.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От личен опитда знаете и от оригинален силен парфюм се получаваСилният аромат може да предизвика побъркване на мозъчните центрове са установили учени.В Тексас няколко души са приети в болница с оплаквания от виене на свят и бронхиални спазми.Оказало се, че причината е силен парфюм, с който се била напръскала тяхна колежка.Мъжете трудно понасят силните миризми, а жените тъкмо затова се пръскат с повече парфюм. Затова в жегите се препоръчват мокри кърпички и перспиранти препоръчват специалисти