Хепатит C - кога да се изследваме?

Превенцията е много важна
Обновена: 7 яну 2018 18:58 | 7 яну 2018 18:56, Eкип на Puls.bg
3
Хепатит C - кога да се изследваме?
Reuters

Инфекция от хепатит С се диагностицира на база на определени антитела в кръвта. След заразяване с вируса е необходимо определено време, за да успее тялото да го разпознае и да синтезира достатъчно от тези антитела, така че те да се открият при изследването. 

Затова тест за хепатит С следва да се направи известно време след предполагаемото заразяване, т.е. след изтичане на т.нар. прозоречен период. 

Периодът, необходим на организма да синтезира достатъчно антитела срещу вируса на хепатит С е средно между 6 и 9 седмици.

Ако изследването се направи по-рано, много вероятно е резултатът да е негативен и съответно некоректен. Така заразяването може да остане недиагностицирано, ако изследването не се повтори на по-късен етап. 

Най-коварното в случая е, че човек, заразен с хепатит С, може да бъде заразоносител и да инфектира друг човек още през прозоречния период, когато инфекцията с вируса на хепатита още не е диагностицирана.

На фона на липса на ваксина срещу хепатит С единствената превантивна мярка срещу заразяване с него остава избягването на рискови сексуални контакти и кръвопреливания и ползване на чужди средства за интимна хигиена.

 
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В петък следобед!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жестока болест, добре че сега е една идея по-лесно да се излекува, преди няколко години беше адско изпитание ...Според мен трябва и Це и Бе да са в стандартното кръвно изследване, защото много хора даже не знаят , че са болни