Кога папагалът вкъщи става опасен за децата?

Пернатите пренасят опасна инфекция - орнитоза
8 яну 2018 16:07, Eкип на Puls.bg
2
Кога папагалът вкъщи става опасен за децата?
Източник: Reuters

Пситакоза или орнитоза представлява заболяване, което засяга респираторния тракт. Предизвиква се от бактериален причинител – Chlamydia psittaci и се разпространява посредством болни птици, включително и такива, които се отглеждат като домашни любимци. Това са най-често папагалите, а най-рискови за разпространяване на инфекцията са тези, които са внесени незаконно и не са преминали необходимите проверки.

Други птици, източник на инфекцията, са гълъбите и пуйките. Предаването на инфекциозните причинители става чрез вдишване на прахови частици от изсъхнали птичи изпражнения. Невинаги птиците са болни, но въпреки това могат да пренесат инфекцията.

Попаднали в респираторния епител, бактериите се размножават и преминават в кръвообращението. Оттам те попадат в ретикуло-ендотелната система, след което следва вторична бактериемия с инфектиране на белия дроб. За щастие предаването от един човек на друг е рядкост. 

Инкубационният период е около 1 до 3 седмици. За заболяването рядко се мисли и то в много случаи остава недиагностицирано. Причината е, че в повечето случаи то протича сравнително леко и невинаги се търси лекарска помощ.

Подробности за симптомите, диагностицирането и лечението на орнитоза при децата можете да откриете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато почне да псува!
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отг.: Когато почне да издава на родителите техните секретни сексуални изживявания :))