Бобовите култури – "месо" за веганите, но не само

Вижте кои са най-полезните роднини на боба
9 яну 2018 13:10, Eкип на Puls.bg
7
Бобовите култури – "месо" за веганите, но не само
Източник: Reuters

Ако съдим по честотата, с която ги консумираме и отношението на повечето хора към тях, спокойно можем да заявим, че бобовите култури са сред най-подценяваните хранителни продукти по света, при това напълно незаслужено. 

Бобовите храни са отличен източник на белтъчини, фибри и витамини от групата В. Освен тях обаче съдържат и редица микроелементи и антиоксиданти. Всичко това ги превръща в първи избор като алтернатива на месото при вегетарианци и вегани.
 
Проучванията доказват, че бобовите култури действат много добре за поддържане на кръвната захар и кръвното налягане в норма, за понижаване на холестерола и подобряване на чревното здраве.
 
Бобовите култури са обособени в отделно семейство в растителния свят (Fabaceae). В него попадат десетки различни продукти. Ето кои са най-пълноценните източници на полезни хранителни вещества сред бобовите храни.
 
Нахут
 
В 100 г нахут се съдържат около 200 калории, което няма как да постави тази култура сред нискокалоричните и бедни на въглехидрати храни. Тези калории обаче идват от бавно усвоими сложни въглехидрати. В допълнение с високото съдържание на белтъчини и фибри и ниското съдържание на мазнини, това превръща нахута в прекрасна алтернатива на месото. Много полезно би било периодично приемът на месни продукти да се заменя именно с прием на нахут.
 
100 г нахут осигуряват около 75% от препоръчителния дневен прием на манган и фолиева киселина и около 30% от дневната доза мед и желязо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След Бойковите изпълнения по Южен Поток цяла България ще трябва да мине на бобови храни. Виж, тях може да ги внася Бойко от САЩ. Срещу съответната комисионна, разбира се. За сметка на това на производителите на газа няма да се плаща, защото това ще бъде дейност в името на благополучието на България. Ще бъдат наричани доброволни дарители, а на газопреносните фирми ще се плаща двойно.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сусамов тахан.
4
0
 
14
 
! Отговори
ноу хау преди 6 години
Бобовите култури произвеждат газ-метан и след преработка в стомаха на човека се отделят в атмосферата безвъзмездно. В момента се разработва нова технология с която метана ще се абсорбира в специална бутилка скрита под дрехите, която. Военните са изявили голям интерес, защото човек обучен с подобна технология може както да обгазява или да предизвиква тежки изгаряния на противника
3
4
 
12
 
! Отговори
123 преди 6 години
"Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията към вегетарианското хранене." Айнщайн
2
7
 
5
 
! Отговори
gg преди 6 години
Отново лъжи, полуистини и откровени глупости. В боба може да има желязо ама не е хеме и не се усвоява от човека, толкова за статията. Яжте си месо а който иска да полудее да става веган:)
1
7
 
5
 
! Отговори
dada преди 6 години
Ама яжте само боб бе.. аз искам телешко блек ангъс