Да разпознаем навреме грипа при детето

Симптоми и превантивни мерки срещу усложнения
10 яну 2018 15:25, Eкип на Puls.bg
0
Да разпознаем навреме грипа при детето
Източник: Reuters

Грипът или инфлуенца е една от най-честите вирусни респираторни инфекции. Заболяването се разпространява през зимните месеци, когато избухват и епидемии. Поради факта, че вирусът е много изменчив, имунитетът, който се създава е нетраен. 

От време на време грипният вирус се изменя значително, поради което „избухват” големи епидемии в световен мащаб – пандемии. Такива има през определен период от време. Последната е била през 2009 с т.нар. „свински грип” - A (H1N1).
 
Какви са симптомите?
 
При децата някои от оплакванията се различават от тези при възрастните. Причината е, че малките деца трудно описват какво точно ги боли. Така например главоболието и мускулните болки при тях се проявяват с общо неразположение, раздразнителност, липса на апетит и други.
 
Основните симптоми включват: повишена телесна температура; втрисане; суха, дразнеща кашлица; болки в гърлото; хрема с воднист секрет и запушен нос; повръщане и диария особено при по-малките деца. По време на фебрилитета могат да възникнат и фебрилни гърчове при деца на възраст между 6 месеца и 6 години.
 
За разлика от грипа, т. нар. обикновена настинка се проявява с по-нисък фебрилитет, водниста хрема и само лека кшлица. Освен това при грипна инфекция детето е много по-отпаднало и по-неразположено, отколкото при банална вирусна инфекция.
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари