Червеното цвекло е хитово за тази зима

4 причини да хапваме редовно червено цвекло
12 яну 2018 10:30, Иванка Гъркова
0
Червеното цвекло е хитово за тази зима
Източник: Reuters

Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук, който много хора подценяват през зимата. Дали заради наситения му цвят или специфичен вкус, не всеки обича да го консумира, но би променил решението си, ако знаеше колко е полезен.  

Цвеклото осигурява 1% от дневните нужди на организма от витамин А, 2% калций, 11% витамин С, както и 6% желязо. Една чаша прясно изцеден сок от цвекло съдържа 58 калории, 13 грама въглехидрати, от които 9 захар и 4 фибри, а също така и 2 грама протеин.
 
Витамин С е антиоксидантът, който играе ключова роля в създаването на колаген и някои невротрансмитери, участва и в метаболизма на протеините. Желязото в цвеклото се свързва с хемоглобина, протеинът спомага за прехвърлянето на кислорода от белите дробове към тъканите на тялото. Помага при растежа, развитието и клетъчната функция на организма.
 
В цвеклото има много фитонутриенти като фолат и манган. Също така съдържа тиамин, рибофлавин, витамин В-6, пантотенова киселина, холин, бетаин, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед и селен.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари