Бактерии дебнат от съдомиялните

Уредите предизвикват инфекциозен проблем при болнавите
16 яну 2018 16:00,
7
Бактерии дебнат от съдомиялните
Снимка: Rеuters

Учени от Люблянския университет в Словения установиха бактерии и гъбички в съдомиялните машини, което ги прави потенциално опасни за здравето на хора със слаб имунитет, съобщава БТА.

Влажността, температурата и киселинността се променят в тези уреди, в които има и отпадъци от измиващи препарати. А при подобни условия оцеляват и виреят само определени микроорганизми.

По думите на експертите, гъбичките и бактериите попадат в съдомиялните от чешмяната вода, както и от хората, домашните животни и храната. Те могат да излязат от уреда по време на сушенето с горещ въздух или чрез отпадните води.

Проби, взети от уредите в 24 домакинства, показват, че най-разпространени са бактериите псевдомонас, ешерихия и ацинетобактер, както и гъбите кандида и криптококи.

Всички тези микроорганизми могат да предизвикат инфекциозно заболяване при хората с понижен имунитет. Здравите хора не са застрашени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
ПорЦелан преди 6 години
Винаги можеш да познаеш че в една къща няма миялна машина по захабените и не много чисти прибори. Всички проблеми идват от ЕКО програмите на 30-40C! Вклюваш интензивно миене на 60, като свърши отваряш, всичко е горещо и изсъхва за 2-3 минути напълно.
5
0
 
3
 
! Отговори
миробиолог преди 6 години
ей голям страх дебне от всякъде,пустите бактерии дебнат и апат яката ако ни набарат... Само дето никой не се сеща ,ще ако живеем стерилен живот имунната система деградира и при всеки допир ще сме болни и ще умерем като кучета. Затова аз не си мия ръцете и си бъркам в носа и ушите и хич не ми дреме за глупости,не съм се разболял още от нищо..
4
0
 
9
 
! Отговори
o.o преди 6 години
Ако след всяко ползване се почистват филтрите, рамената и вратата се намалява риска от зарази. Всеки уред в домакинството носи риск дори и една пералня- пълни се с мухъл около отвора за препарат и гумата при вратичката. Просто трябва да се почиства всичко редовно!
3
4
 
9
 
! Отговори
Църо преди 6 години
До Анонимен 1 Дай да върнем ерата на баба ти, когато не е имало никакви иновации. Да видим как ще си зареждаш смартфона в печка на нафта, переш на ръка и метеш на ръка. Единствения плюс е, че ще прочетеш някоя книга!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОх на баби сладкодумникът ми...!!!! Тъй баби тъй, ех, какви времена бяха, а и какъв шоколад имаше тогава, от раз дядото вдигаше самолета, а сегашният за нищо не го бива, а и слънцето как грееше - не като сегашното...
1
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе защо ли баба ми си миеше съдовете в тенжерата? Сигурно е била по проста? Грееше си вода в тенжерата и в нея си измиваше всички чинии паници лъжици вилици. След това изхвърляше водата от тенжерата и с нова вода исплакваше всички съдове. След което измиваше и тенжерата и я изплакваше. Няма зараза няма гъбички няма мъбички. Да ама баба ми не си пазеше маникюра и не я беше страх че кожата на ръцете и ще стана бръчкава. Сегошните ги е страх да пипнат да измият съдовете щото ще им падне маникюра.