Бактерии дебнат от съдомиялните

Уредите предизвикват инфекциозен проблем при болнавите
16 яну 2018 16:00, Надежда Йосифова
7
Бактерии дебнат от съдомиялните
Снимка: Rеuters

Учени от Люблянския университет в Словения установиха бактерии и гъбички в съдомиялните машини, което ги прави потенциално опасни за здравето на хора със слаб имунитет, съобщава БТА.

Влажността, температурата и киселинността се променят в тези уреди, в които има и отпадъци от измиващи препарати. А при подобни условия оцеляват и виреят само определени микроорганизми.

По думите на експертите, гъбичките и бактериите попадат в съдомиялните от чешмяната вода, както и от хората, домашните животни и храната. Те могат да излязат от уреда по време на сушенето с горещ въздух или чрез отпадните води.

Проби, взети от уредите в 24 домакинства, показват, че най-разпространени са бактериите псевдомонас, ешерихия и ацинетобактер, както и гъбите кандида и криптококи.

Всички тези микроорганизми могат да предизвикат инфекциозно заболяване при хората с понижен имунитет. Здравите хора не са застрашени.


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
ПорЦелан преди 8 месеца
Винаги можеш да познаеш че в една къща няма миялна машина по захабените и не много чисти прибори. Всички проблеми идват от ЕКО програмите на 30-40°C! Вклюваш интензивно миене на 60°, като свърши отваряш, всичко е горещо и изсъхва за 2-3 минути напълно.
5
0
 
3
 
! Отговори
миробиолог преди 8 месеца
ей голям страх дебне от всякъде,пустите бактерии дебнат и апат яката ако ни набарат... Само дето никой не се сеща ,ще ако живеем стерилен живот имунната система деградира и при всеки допир ще сме болни и ще умерем като кучета. Затова аз не си мия ръцете и си бъркам в носа и ушите и хич не ми дреме за глупости,не съм се разболял още от нищо..
4
0
 
9
 
! Отговори
o.o преди 8 месеца
Ако след всяко ползване се почистват филтрите, рамената и вратата се намалява риска от зарази. Всеки уред в домакинството носи риск дори и една пералня- пълни се с мухъл около отвора за препарат и гумата при вратичката. Просто трябва да се почиства всичко редовно!
3
4
 
9
 
! Отговори
Църо преди 8 месеца
До Анонимен 1

Дай да върнем ерата на баба ти, когато не е имало никакви иновации. Да видим как ще си зареждаш смартфона в печка на нафта, переш на ръка и метеш на ръка. Единствения плюс е, че ще прочетеш някоя книга!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

Ох на баби сладкодумникът ми...!!!! Тъй баби тъй, ех, какви времена бяха, а и какъв шоколад имаше тогава, от раз дядото вдигаше самолета, а сегашният за нищо не го бива, а и слънцето как грееше - не като сегашното...
1
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе защо ли баба ми си миеше съдовете в тенжерата? Сигурно е била по проста? Грееше си вода в тенжерата и в нея си измиваше всички чинии паници лъжици вилици. След това изхвърляше водата от тенжерата и с нова вода исплакваше всички съдове. След което измиваше и тенжерата и я изплакваше. Няма зараза няма гъбички няма мъбички. Да ама баба ми не си пазеше маникюра и не я беше страх че кожата на ръцете и ще стана бръчкава. Сегошните ги е страх да пипнат да измият съдовете щото ще им падне маникюра.

Закуска за всяка зодия
Закуска за всяка зодия

Закуска за всяка зодия

Прически за всеки ден от седмицата
Прически за всеки ден от седмицата

Прически за всеки ден от седмицата