Крачка към универсална ваксина против грип

Вирус мутант дава надежда на учените
19 яну 2018 16:23,
15
Крачка към универсална ваксина против грип
Снимка: Pixabay

В сезона на грипната епидемия у нас американски изследователи дават добра заявка за разработване на универсална ваксина срещу тази зараза.

В лабораторни условия учените са създали вирус мутант на грипа, на който разчитат, че може да е в основата на много по-ефикасна ваксина срещу това заболяване, съобщава Франс прес, цитирано от БТА.

Генномодифицираният вирус е предизвикал много по-силни имунни реакции при животни, с които са правени опити, като те се оказали в пъти по-изразени, в сравнение различните щамове вируси на грипа.

За да получат мутантния патоген, учените са дешифрирали генома на няколко грипни вируса и са идентифицирали гените, които им позволяват да се изплъзнат на първата защитна линия на имунната система.

При провокирана мутация на тези гени в един единствен вирус, специалистите са се сдобили с щам, който лесно се размножава в лабораторни условия. При това неговата заразност била отслабена, което е преимущество при разработването на антигрипна ваксина.

"Нашата разработка представлява първата крачка в направата на универсална антигрипна ваксина", изтъква Денис Бъртън, член на екипа от калифорнийския изследователски институт "Скрипс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
за милиарди убиват преди 6 години
След подаване на сигнал з а ползване на оръжия з а масово поразяване с цел реклама на противо грипни ваксини чакаме залавяне на престъпниците ..Вчера подадоха че с а ги напипали ..
10
0
 
0
 
! Отговори
АМАн от мафиоти преди 6 години
Масови убиици чрез мед мафията с а инсталирали холограмни оръжия във всяка здравна и рецептурна книжки.Следят автоматично милиони жертви едновременно и пълнят болниците до дупка с активизиране на холограмните скенери .Цел ограбване на поне 5 000 000 000 живи кървави лева годишно от тровения с хлор токсични води народ
9
0
 
0
 
! Отговори
холограми ползват преди 6 години
Нови камери вкл инсталирани по улици ,в училища и по пътища ползват нови режещи телат а на сниманите техники..МНого вредни са камери с обемно проникващи в телата скенери.Поразяват точно определени органи вкл имунна система.Стикерите з а тех прегледи лепени отпред в ляво на водача на предни стъкла подържат милиарди болести едновременно вкл обсебване на водача с цел високи скорости или катастрофи.Експерти да направят инфрачервени снимки на водачи пострадали от обемно проникващ ДМК .
8
0
 
0
 
! Отговори
НЕ се ваксинирайте преди 6 години
Да напомним Мед мафията ползва все по жестоко вредни съоръжения за масови проблеми.Новост са СПИН - ГРИП скенерите инсталирани в камери,лед лампи и холограмни оръжия вкл стикери за технически прегледи продавани с полицейски рекет.Новите оръжия са УМНИ оръжия.,Следят милиарди цели едновременно вкл поименно.Облъчване с СПИН СКенери инсталирани вместо зъболекарски безвредни лампи уврежда трайно жертвите..Всички водачи с залепени холограмни скенери имат вече трайни нелечими увреждания..
7
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 6 години
До 7И коя е тази билка?
6
0
 
0
 
! Отговори
гг преди 6 години
минимум 12-годишно, single malt.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пия една билка няма да пиша коя е ще изтрият 5 години не съм пипнал вирус хем се движа всики ден с много хора прави имунната система бетон даже имам колега с кайто имах контакт и прекара тежък грип въпреки че беше с ваксина аз не се разболях смятайте какви са ваксините
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е и ,ваксинирах се с Ваксигрип,четиривалентната ваксина и досега изкарах 2грипа,от единият ми остана тежък синузит,въпреки че пих и Тамифлу и антибиотик,а вторият грип бе с такова повръщане и разстройство,че....по 25 лв за ваксина и 35 лв за Тамифлу ,друго да измислите в лабораториите за да ви върви фармацевтичния бизнес има ли?
3
0
 
3
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До dotchkoНали го изкарах, за теб е плашещ, за мен беше ужасТ.
2
0
 
7
 
! Отговори
dotchko преди 6 години
До zeus:А, не бе! ;)Много ясно, че човек го е модифицирал...Тази година си е направо плашещо с грипа.
1
0
 
13
 
! Отговори
zeus преди 6 години
След толкова създадени в лабораторията вируси се бил появил и мутант. Явно е бил прекалено силен да го пуснат и него и са решили да направят ваксина за останалите си творения, та да изкарат пари и от него.