Кърма или адаптирано мляко – има ли изобщо дилема?

Особено след откритите замърсени бебешки млека
19 яну 2018 09:20, Eкип на Puls.bg
5
Кърма или адаптирано мляко – има ли изобщо дилема?
Източник: Reuters

Кърмата е най-добрата храна за бебето. Поради тази причина и препоръките са през първите 6 месеца от живота му то да се храни изцяло с майчино мляко. По възможност кърменето е хубаво да продължи до навършване на една година на детето. По този начин то е защитено от инфекции, а в дългосрочен план намалява вероятността от развитие на диабет, затлъстяване и бронхиална астма. 

Кърменето е полезно и за майката. Непосредствено след раждането то подпомага свиването на матката и намаляване на кървенето, така майката по-бързо се възстановява. Освен това се намалява рискът от развитие на карцином на яйчниците и млечната жлеза.
 
Поради продължителния период на кърмене и различните нужди на бързо растящия организъм, съставът на кърмата се изменя. Основните й съставки включват:
 
1. Протеини
 
Майчиното мляко съдържа два вида протеин – суроватъчен протеин и казеин, като суроватъчният е около 60%, а казеинът – около 40%. Това съотношение допринася за по-бързото и лесно усвояване на кърмата. Ако бебето се храни с адаптирано мляко с по-високо съдържание на казеин, то по-трудно ще се храносмила и усвоява.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: млякохраненебебета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
до Лора преди 6 години
Има и адаптирано мляко с изолирана лактоза, което пиеше дъщеря ми поради необходимост. При него се изолира максимално вероятността от развиване на алергия. Иначе кърменето е полезно, но не трябва да е на всяка цена, тук сте права.
2
3
 
3
 
! Отговори
Няма мляко и вода преди 6 години
Имаме страшни проблеми в БЪлгария.Много от майките са увредени от дълъг престой в училищата.Нямат кърма а водата от водопроводите е негодна даже за миене н а чинии,Майките купуват преседяла вода химизирана от магазините бутилирана в ПЕТ .Срам и позор за Слънчева БЪлгария .Няма питейна вода,няма мляко по магазините.Имитации на сирене и кисело мляко по витрините подава ядосано дете..
1
0
 
10
 
! Отговори
Лора преди 6 години
Естествено, че кърмата е най-добрата храна за бебето, но не трябва на всяка цена да се тормозят и майката и бебето с кърмене, ако някоя от двете страни не харесва това. Аз имам две деца - първото не е кърмено и до 3 години не е боледувало и ден. Второто е кърмено и се разболя от бронхиолит на 3 месеца. Ползата т кърмата е не толкова за имунитета на бебето, колкото че предпазва от развитиео на алергии. Адаптираното мляко е от крава и макар адаптирано, остава алерген.