Тайната на зимната детоксикация

Постигаме я с повече грижи за бъбреците
Обновена: 22 яну 2018 15:52 | 22 яну 2018 15:52, Eкип на Puls.bg
1
Тайната на зимната детоксикация
Източник: Reuters

Според традиционната китайска медицина зимата е сезонът на активност на бъбреците и пикочния мехур. През зимата, когато светлината е по-малко, енергийният кръговрат в организма протича по-бавно. Енергията ни намалява, тъй като има по-малко свежи продукти и голяма част от витамините и минералите в тях се губят. 

В организма се натрупват повече токсични вещества, поради забавяне на енергиен поток, по-малка физическа активност, както и поради липсата на свежи продукти. Допреди няколко поколения зимата е била време за оттегляне, за събиране на сили, време за размишление. За завръщане към корените, за повече ръчен труд, творчество и др. Зимата е била подготовка за активния сезон през пролетта. Това е време на преосмисляне на старата година и започване на новата с добри намерения.
 
През зимата организмът произвежда и изразходва повече топлина. При здрава храносмилателна система през този сезон, можем да понесем да консумираме по-мазни и сладки храни, които са по-калорични и с повече енергия. Затова по Коледа традиционното меню е свинско, пуйка, кисело зеле, баклава, баница, коледни сладкиши и др. Тези храни са по-тежки, по-калорични и дават повече енергия като предпазват тялото от охлаждане. Тлъстините, които натрупваме през зимата, са предназначени за предпазване от студа.
 
Бъбреците са система за детоксикация. Ако те са с намалена активност детоксикацията през зимата не е ефективна. Натрупват се много токсини през този сезон в съединителната тъкан и по-често има болки в ставите, в гърба, алергии, повишава се кръвното налягане, може да има шум в ушите. Пролетната умора се дължи на натрупаните през зимата токсини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари