Колко тежка е грипната епидемия и как да се опазим?

Интервю на Puls.bg с д-р Радина Андонова
25 яну 2018 13:50, Иванка Гъркова
11
Колко тежка е грипната епидемия и как да се опазим?
Източник: ВМА

Зимата е времето, в което имунната ни система е подложена на различни респираторни вируси, които атакуват организма. В момента голяма част от страната вече е в предепидемична обстановка, има и общини, които са с обявена грипна епидемия. Как да различим обикновената настинка от грип и какви мерки да вземем, за да се предпазим от тях, коментира д-р Радина Андонова от катедра "Инфекциозни болести" на Военномедицинска Академия.

- Д-р Андонова, кога се очаква пикът на грипа у нас?
 
Обикновено пикът е в края на януари и началото на февруари. Вече има области, които са с обявена грипна епидемия – Пазарджик и Благоевград. В София, в интерес на истината, все още не се обявява грипна епидемия, защото миналата седмица имаше един спад на заболелите през работните дни, но събота и неделя броят им значително нарастна отново. Така че, може би към края на януари в София също ще бъде обявена грипна епидемия. 
 
- Колко вида грип върлува в момента?
 
Грипът има няколко типа, най-разпространени са А и В. Тази година, за разлика от предните, се наблюдава основно грип тип В. Щамът, който се отнася към тип В, и е най-разпространен в момента, е „Ямагата“.  
 
За нас е важно да разграничим типа на грипа - дали е А или В, а не толкова кой щам е. Говоря от клинична гледна точка, защото терапията е различна. Противовирусните препарати, с които разполагаме на пазара, са оселтамивир, занамивир, ремантадин. Причината да има толкова болни в момента е, че минали години не сме се срещали с грип тип B толкова често, както с тип А. Поради това нямаме имунитет и вероятността да се заразим е висока, а за неваксинираните тя е почти 100%.
 
 
 
 

11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз пък като си сложа ваксина даже и настинка не хващам зимата. Тъй че който както си реши. Като ви се пият антибиотици не си слагайте ваксина. Само дето ваксината е около 15 лв., а един курс с антибиотик е 30. Който има пари да си ги дава.
9
0
 
26
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 9 месеца
Как се печелят милиарди? Пускаш един или два щама и чакаш болните рибки да кацнат в аптеките!
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
озелтамивира изобщо Не подейства - пихме го веднага и стриктно ,Но се разболяхме страшно ,А само той струва 100лв за 3 човека .
или е менте ?
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някои си мислят че като си бият ваксина ще се предпазят от грипа! Не няма да се предпазите защото с ваксината ви заразяват. Какво ли си мислят тези дето си слагат ваксини нямама идея. Тази да каже кой изпуска всяка зима тези вируси а не да ми казва кой какъв е и защо е и да ми казва да се самозаразявам с ваксини. Ваксина никога през живото си не съм си слагал няма и да сложа. Зорлем да се заразя няма как да стане. Има хора с по слаба имунна система и тези ваксини направо го пращат в гроба.
6
0
 
18
 
! Отговори
n.d преди 9 месеца
Два пъти съм си била противогрипна ваксина,последния път бях бременна и двата пътя се разболях от грип и го изкарах с много усложнения,щях да пукна.Без ваксина кара грипа на крака.
5
4
 
7
 
! Отговори
do 4 преди 9 месеца
Това е така, защото ваксините действат само при хора със съвременно днк т.е. малки деца. Хората на средна възраст и възрастните са прецакани...
4
2
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Колкото пъти си сложа ваксина, толкова пъти се разболявам. Не сложа ли - нищо ми няма, гледайте си работата с тъпите ви ваксини! Сама си се тествах и вече теорията ми се потвърди!
3
2
 
26
 
! Отговори
Болен от грип преди 9 месеца
Ах, каква хубава докторка! Ще ми се да дойде и да ме лекува, да ме топли в леглото.
2
1
 
37
 
! Отговори
zeus преди 9 месеца
Пийте винце и ракийка, хапвайте люто, чесън и лук, не купувайте ваксина ;)
1
4
 
1
 
! Отговори
....... преди 9 месеца
,..,

Какво се случва с тялото, ако ядете повече фибри?
Какво се случва с тялото, ако ядете повече фибри?

Какво се случва с тялото, ако ядете повече фибри?

Хранителни вещества за сексуалната функция
Хранителни вещества за сексуалната функция

Хранителни вещества за сексуалната функция