Първи стъпки: Кога прохождат бебетата?

Може на 9, може и на 15 месеца - не ги пришпорвайте
26 яну 2018 21:25,
1
Първи стъпки: Кога прохождат бебетата?
Източник: Reuters

Прохождането е важен и ключов етап от развитието на детето. Неслучайно това е и събитието от цялостното нервно-психическо развитие, което най-добре се помни от родителите. Кога точно ще се случи обаче е въпрос, на който трудно може да се отговори.

Повечето деца правят първите си стъпки във възрастта между 9 и 15 месеца. След това им отнема още няколко месеца, докато походката се стабилизира и станат по-уверени. Прохождането е процес, който настъпва постепенно, като за него организмът се подготвя в продължение на месеци. Постепенно отделните мускулни групи укрепват, а с узряването на централната нервна система се подобрява и двигателната координация.

Преди прохождането детето се е научило да контролира главата си, да се обръща от гръб по корем и обратно, да седи без опора, да пълзи. Така например самостоятелният седеж укрепва мускулите на седалището и гърба и осигурява изравеното положение на горната част на тялото.

Пълзенето усъвършенства координацията между ръцете и краката. Така то се научава да движи ръцете и краката си по едно и също време. Изправянето и придвижването по протежението на мебелите и следващата стъпка преди прохождането.

Постепенно бебето се научава да пази баланс, подобрява се координацията, укрепват и мускулите на краката, които поддържат изправения стоеж. След това детето се пуска и успява да остане изправено в продължение на няколко секунди. Това е и знак, че то скоро ще направи първите си самостоятелни крачки.

Още за първите стъпки на бебето и помага ли проходилката ще разберете на Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зависи. Ако си феминистка и си родила на 55, то може и никога да не проходи.