Световъртеж: Защо го имаме и какво го провокира?

Интервю на Puls.bg с д-р Дончо Дончев от ВМА
26 яну 2018 22:04, Иванка Гъркова
5
Световъртеж: Защо го имаме и какво го провокира?
Източник: Личен архив

Световъртеж, замайване, главоболие, шум в ушите... Това са част от симптомите при смущения на вестибуларния апарат. В какво се изразяват те и как се лекуват, споделя д-р Дончо Дончев -  оториноларинголог, отоневролог и аудиолог, началник на отделението по аудиология и отоневрология в Клиниката по уши нос и гърло към Военномедицинска академия.

- Д-р Дончев, какво представлява вестибуларния апарат и кои са основните му функции?

Вестибуларният апарат е една от системите за регулиране на походка, стойка, равновесие и кординация. Общо в организма има три такива, една от които е на вестибуларния апарат. Другата е така наречената оптокинетична, зрително-двигателна, която чрез зрението регулира въпросните стойка, походка, равновесие. И третата е от напрежението на мускули, сухожилия и опорно-двигателния апарат или така наречената проприоцептивна система. Вестибуларният апарат се изгражда от една периферна част – орган на равновесието, който се намира във вътрешното ухо и централна част - нерви, които провеждат импулсите към съответните ядра в различните части на мозъка. Много често хората под вестибуларен апарат разбират точно органа на равновесието, който се намира във вътрешното ухо и е изграден от две части – едната е системата на полуокръжните канали, която дава информация и реагира на тангенциални - кръгови ускорителни дразнители и системата на така наречения отолитов апарат (възприемостта на линейни ускорителни движения в предно-задна част, странична, нагоре-надолу).

Много хора са чували, че има някакви камъчета във вестибуларния орган. Те не са точно камъчета, а кристалчета, които чрез инерция дразнят съответните рецепторни зони, наречени сагити (ориентирани като стрели) и лапили (като обърнати лапички). И по този начин настъпва информация към съответните ядра и корова зона.

Цялото интервю с д-р Дончев и компетентното му мнение по въпросите за световъртежа, кога той е провокиран от проблеми с вестибуларния апарат и кога - от по-сериозни увреждания на мозъка, може да откриете на Puls.bg.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Anonimen 2

Много хора са с такива усещания като включат генераторите и всички наоколо стават все по-здрави и по-здрави!
4
0
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 11 месеца
Физическа активност. Дишайте дълбоко. Правете упражнения с главата - наляво на дясно, и обратно, после нагоре и надолу. Закусвайте и физическа активност. При всяко упражнение е важно да не предизвиквате болка. Ако пушете откажете цигарите.
Ако не помогне посетете лекар.
3
0
 
2
 
! Отговори
Важно преди 11 месеца
Закусвайте! Половин ябълка да хапнете е нещо. Забравете пърженото, вакумираното, луканки, суджуци, шпекове, веяни, сушени, пушени, пиле - ако не са домашни, газирано и всичко що е в пластмаса.Сирене, кашкавал, мляко - само домашни. Алкохол само домашен. Хляб само хлебопекарна и следете качеството на брашното. Мед - от доказан източник. По-малко термична обработка.Никакви готови храни, всичко трябва да е минало през ръцете ви. За ориза - в последната година продават пакетиран с дъх на мухъл.
2
0
 
1
 
! Отговори
До анотимен преди 11 месеца
Може ли по-подробно.
Аз имам болки в тилната част на главата и замайване.
Благодаря предварително!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
СВЕТОВЪРТЕЖ ЗАМАЙВАНЕ ГЛАВОБОЛИЕ ОПРАВИХ С БИЛКАТА ПАСИФЛОРА!!!

КВИ ЛИ НЕ БИЛКИ СЪМ ПИЛ НО ПАСИФЛОРАТА ЗА ПРОБЛЕМИ С ГЛАВАТА Е ПО-ДОБРА НЕЗ НАМ ОТ НЕЯ!

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)
Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)

Шунгит – минералът с благотворно въздействие върху здравето
Шунгит – минералът с благотворно въздействие върху здравето

Шунгит – минералът с благотворно въздействие върху здравето