Световъртеж: Защо го имаме и какво го провокира?

Интервю на Puls.bg с д-р Дончо Дончев от ВМА
26 яну 2018 22:04, Иванка Гъркова
5
Световъртеж: Защо го имаме и какво го провокира?
Източник: Личен архив

Световъртеж, замайване, главоболие, шум в ушите... Това са част от симптомите при смущения на вестибуларния апарат. В какво се изразяват те и как се лекуват, споделя д-р Дончо Дончев -  оториноларинголог, отоневролог и аудиолог, началник на отделението по аудиология и отоневрология в Клиниката по уши нос и гърло към Военномедицинска академия.

- Д-р Дончев, какво представлява вестибуларния апарат и кои са основните му функции?

Вестибуларният апарат е една от системите за регулиране на походка, стойка, равновесие и кординация. Общо в организма има три такива, една от които е на вестибуларния апарат. Другата е така наречената оптокинетична, зрително-двигателна, която чрез зрението регулира въпросните стойка, походка, равновесие. И третата е от напрежението на мускули, сухожилия и опорно-двигателния апарат или така наречената проприоцептивна система. Вестибуларният апарат се изгражда от една периферна част – орган на равновесието, който се намира във вътрешното ухо и централна част - нерви, които провеждат импулсите към съответните ядра в различните части на мозъка. Много често хората под вестибуларен апарат разбират точно органа на равновесието, който се намира във вътрешното ухо и е изграден от две части – едната е системата на полуокръжните канали, която дава информация и реагира на тангенциални - кръгови ускорителни дразнители и системата на така наречения отолитов апарат (възприемостта на линейни ускорителни движения в предно-задна част, странична, нагоре-надолу).

Много хора са чували, че има някакви камъчета във вестибуларния орган. Те не са точно камъчета, а кристалчета, които чрез инерция дразнят съответните рецепторни зони, наречени сагити (ориентирани като стрели) и лапили (като обърнати лапички). И по този начин настъпва информация към съответните ядра и корова зона.

Цялото интервю с д-р Дончев и компетентното му мнение по въпросите за световъртежа, кога той е провокиран от проблеми с вестибуларния апарат и кога - от по-сериозни увреждания на мозъка, може да откриете на Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Anonimen 2Много хора са с такива усещания като включат генераторите и всички наоколо стават все по-здрави и по-здрави!
4
2
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Физическа активност. Дишайте дълбоко. Правете упражнения с главата - наляво на дясно, и обратно, после нагоре и надолу. Закусвайте и физическа активност. При всяко упражнение е важно да не предизвиквате болка. Ако пушете откажете цигарите.Ако не помогне посетете лекар.
3
2
 
9
 
! Отговори
Важно преди 6 години
Закусвайте! Половин ябълка да хапнете е нещо. Забравете пърженото, вакумираното, луканки, суджуци, шпекове, веяни, сушени, пушени, пиле - ако не са домашни, газирано и всичко що е в пластмаса.Сирене, кашкавал, мляко - само домашни. Алкохол само домашен. Хляб само хлебопекарна и следете качеството на брашното. Мед - от доказан източник. По-малко термична обработка.Никакви готови храни, всичко трябва да е минало през ръцете ви. За ориза - в последната година продават пакетиран с дъх на мухъл.
2
0
 
2
 
! Отговори
До анотимен преди 6 години
Може ли по-подробно.Аз имам болки в тилната част на главата и замайване.Благодаря предварително!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СВЕТОВЪРТЕЖ ЗАМАЙВАНЕ ГЛАВОБОЛИЕ ОПРАВИХ С БИЛКАТА ПАСИФЛОРА!!!КВИ ЛИ НЕ БИЛКИ СЪМ ПИЛ НО ПАСИФЛОРАТА ЗА ПРОБЛЕМИ С ГЛАВАТА Е ПО-ДОБРА НЕЗ НАМ ОТ НЕЯ!