При диабет задължително се погрижете за краката си

Ето кои са ключовите грижи
30 яну 2018 19:15,
6
При диабет задължително се погрижете за краката си
Източник: Reuters

Захарният диабет създава двойна опасност за ходилата. Първата опасност идва от намаления кръвоток към долните крайници, чрез който не се осигурява достатъчно кислород и хранителни вещества. Причините са атеросклеротични промени на големите артериални съдове на долните крайници – т.нар. периферна съдова болест. Последствията са трудно зарастване на диабетните рани, а при негрижливо отношение към тях – създаване на входна врата за системна инфекция на цялото тяло. 

Втората опасност е в резултат на намалената чувствителност на кожата на краката за топло и студено, за допир и болка. Високата кръвна захар води до увреждане на нервите и на хранещите ги кръвоносни съдове. В резултат на „оголване” на нервите (отпадане на обвивката им, опосредстваща предаването на нервните импулси) се нарушава преноса на нервни сигнали по тях и усещанията се нарушават. 
 
Състоянието е известно като диабетна полиневропатия. В началния й стадий диабетиците се оплакват от изтръпване, мравучкане, парене и чувство на иглички по ходилата. По-късно може да се появят силни болки в краката (предимно нощем), които обичайно нарушават и качеството на съня. В крайния стадий се загубва усета за болка. Тогава едно обикновено убождане може да не се усети, а да се разберете за него едва, когато настъпят усложнения.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Аку -Чек най скъпи? Ти не си диабетик
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,,Аку-Чек'' дават най-голямо отклонение от истинските стойности.Защото са и най-евтините по света.Продават се навсякъде,дори по селата.В България са най-скъпи,и никой не е доволен от тях,и хората не ги ползуват.Язък за парите.Най-добри са японските.Японците са произвели първият глюкомер.Техните глюкомери се га се произвеждат в Корея.Казват се ,,Аркрей''.и са много надеждни.Проблемът е в снабдяването с лентички.Само през И-Бей.Там е кофтито.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който има диабет знае кои глюкомери са най-добри.
1
0
 
7
 
! Отговори
ДО 1 преди 6 години
Ако МНОГО СИ ЗАИНТЕРЕСОВАН,посети ,,Ортопедия и травматология" на петия етаж във ВМА.Това което чуеш и видиш там ще ти даде пълно обяснение и ще те остави без дъх,като разбереш какво прави диабета.Няма да може да спиш дълго време.