Проучване: С рак вече се живее по-дълго

Дори най-смъртоносният - на белия и черния дроб бележи ръст в преживяемостта
31 яну 2018 13:55, Надежда Йосифова
7
Проучване: С рак вече се живее по-дълго
Снимка: Rеuters

Преживяемостта със злокачествен тумор се увеличава в световен мащаб, но се запазва несъответствието между позитивните резултати за по-богатите и по-бедните страни, и в частност за децата, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на мащабно изследване, публикувано в сп. "Лансет".

Въпреки че проучването, наречено CONCORD-3, разкрива съществен прогрес в борбата срещу рака, позитивните резултати варират в широки граници. Най-отчетливо несъответствие се наблюдава по отношение на мозъчните тумори при деца - 5-годишната преживяемост с подобни заболявания в страни като Дания и Швеция например е 80 процента, докато в Бразилия е едва 28,9 процента.

Според авторите на проучването съществената разлика се обяснява с достъпността и качеството на диагностиката и лечението. "Въпреки постигнатите подобрения, ракът все още отнема живота на над 100 000 деца годишно в света", казва един от ръководителите на изследването - Майкъл Колман от лондонския Колеж по хигиена и тропическа медицина.

Специалистите са анализирали данни за периода между 2010 и 2014 г. от 322 човека, със страшната диагноза, регистри в 71 страни и територии. Те са сравнили 5-годишната преживяемост за 18 вида рак при над 37,5 милиона възрастни хора и деца.

Изследователите са установили, че като цяло преживяемостта при болестта се е увеличила най-съществено само в "шепа" богати страни - САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Финландия, Норвегия, Исландия и Швеция.

По отношение на рака на гърдата, за жените в САЩ и Австралия, диагностицирани със заболяването в периода между 2010 и 2014 г., 5-годишната преживяемост е 90 процента в сравнение с 66 процента в Индия. В Европа при рак на гърдата също се наблюдава ръст до 85 процента в 16 страни, в това число Великобритания, в сравнение със 71 процента за източните части на континента, където преживяемостта все още е по-ниска.

Анализаторите отчитат увеличение на преживяемостта дори за две от най-смъртоносните злокачествени заболявания - на белия и на черния дроб. Преживяемостта за чернодробен рак например се е увеличила с над 10 процента в страни като Република Корея, Швеция, Португалия и Норвегия.

Смъртността от рак на панкреаса остава висока, независимо от това къде живеят пациентите, като петгодишната преживяемост за заболяването рядко надхвърля 15 процента, отбелязват изследователите.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 11 месеца
Ракът не е едно заболяване като диабета (то и диабетът са всъщност два основни типа). Има стотици разновидностти, така че вълшебно хапче няма да има. Има много различни методи за третиране. АКо се хване в ранен стадий, в повечето случаи хората се оправят. Лощо е като е напреднал.
6
0
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 11 месеца
дано много много скоро се намери лек за тази болест и човечеството да си отдъхне от страхове
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Усчех щеше да е увеличен процент на хора в ремисия.Увеличила се е пеживяемостта до 5 г. То пък е един живот да си болен от рак и да знаеш, че няма спасение... Мои близки си заминаха от рак. Всеки ден беше надежда, но и стрес за всички. Накрая всички са смазани.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
...А народа си мре по клинична пътека! Наблегнете на магданоза.Вирее лесно, заема 1 квадрат площ, не иска ни оране ни пръскане, ни копане! Само малко поливане и отначало плевене.Сетне бъркай с нормално кисело млекце и връхчета от коприва.Понякога вечер кипвайте млекцето с щипка содичка! Зян няма! Спрете изделията на захарната промишленост, тестото, дори продукти дошли тук след откриването на Америките! Яжте храната на първобитния човек. В Библията пише - семена, но и месцето е добре!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами беглите впечатления от политиката у нас показва, че много важни фигури от двете най големи партии оцеляват и дори използваха това като аргумент от парламентарната трибуна при дебата за лекарствата! И други хора с повече възможности! Не ми е удобно да ги споменавам!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
У нас как някой се разболее от рак - това носи радост за частните болници и фарма гангстерите!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
У нас от 20 - 30 болни с тази диагноза, оцеляват един - двама.

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете
Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019
5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019