Проучване: С рак вече се живее по-дълго

Дори най-смъртоносният - на белия и черния дроб бележи ръст в преживяемостта
31 яну 2018 13:55,
7
Проучване: С рак вече се живее по-дълго
Снимка: Rеuters

Преживяемостта със злокачествен тумор се увеличава в световен мащаб, но се запазва несъответствието между позитивните резултати за по-богатите и по-бедните страни, и в частност за децата, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на мащабно изследване, публикувано в сп. "Лансет".

Въпреки че проучването, наречено CONCORD-3, разкрива съществен прогрес в борбата срещу рака, позитивните резултати варират в широки граници. Най-отчетливо несъответствие се наблюдава по отношение на мозъчните тумори при деца - 5-годишната преживяемост с подобни заболявания в страни като Дания и Швеция например е 80 процента, докато в Бразилия е едва 28,9 процента.

Според авторите на проучването съществената разлика се обяснява с достъпността и качеството на диагностиката и лечението. "Въпреки постигнатите подобрения, ракът все още отнема живота на над 100 000 деца годишно в света", казва един от ръководителите на изследването - Майкъл Колман от лондонския Колеж по хигиена и тропическа медицина.

Специалистите са анализирали данни за периода между 2010 и 2014 г. от 322 човека, със страшната диагноза, регистри в 71 страни и територии. Те са сравнили 5-годишната преживяемост за 18 вида рак при над 37,5 милиона възрастни хора и деца.

Изследователите са установили, че като цяло преживяемостта при болестта се е увеличила най-съществено само в "шепа" богати страни - САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Финландия, Норвегия, Исландия и Швеция.

По отношение на рака на гърдата, за жените в САЩ и Австралия, диагностицирани със заболяването в периода между 2010 и 2014 г., 5-годишната преживяемост е 90 процента в сравнение с 66 процента в Индия. В Европа при рак на гърдата също се наблюдава ръст до 85 процента в 16 страни, в това число Великобритания, в сравнение със 71 процента за източните части на континента, където преживяемостта все още е по-ниска.

Анализаторите отчитат увеличение на преживяемостта дори за две от най-смъртоносните злокачествени заболявания - на белия и на черния дроб. Преживяемостта за чернодробен рак например се е увеличила с над 10 процента в страни като Република Корея, Швеция, Португалия и Норвегия.

Смъртността от рак на панкреаса остава висока, независимо от това къде живеят пациентите, като петгодишната преживяемост за заболяването рядко надхвърля 15 процента, отбелязват изследователите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 6 години
Ракът не е едно заболяване като диабета (то и диабетът са всъщност два основни типа). Има стотици разновидностти, така че вълшебно хапче няма да има. Има много различни методи за третиране. АКо се хване в ранен стадий, в повечето случаи хората се оправят. Лощо е като е напреднал.
6
0
 
7
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
дано много много скоро се намери лек за тази болест и човечеството да си отдъхне от страхове
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Усчех щеше да е увеличен процент на хора в ремисия.Увеличила се е пеживяемостта до 5 г. То пък е един живот да си болен от рак и да знаеш, че няма спасение... Мои близки си заминаха от рак. Всеки ден беше надежда, но и стрес за всички. Накрая всички са смазани.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...А народа си мре по клинична пътека! Наблегнете на магданоза.Вирее лесно, заема 1 квадрат площ, не иска ни оране ни пръскане, ни копане! Само малко поливане и отначало плевене.Сетне бъркай с нормално кисело млекце и връхчета от коприва.Понякога вечер кипвайте млекцето с щипка содичка! Зян няма! Спрете изделията на захарната промишленост, тестото, дори продукти дошли тук след откриването на Америките! Яжте храната на първобитния човек. В Библията пише - семена, но и месцето е добре!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами беглите впечатления от политиката у нас показва, че много важни фигури от двете най големи партии оцеляват и дори използваха това като аргумент от парламентарната трибуна при дебата за лекарствата! И други хора с повече възможности! Не ми е удобно да ги споменавам!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас как някой се разболее от рак - това носи радост за частните болници и фарма гангстерите!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас от 20 - 30 болни с тази диагноза, оцеляват един - двама.