Атеросклероза: Как се развива?

От стесняване на съдовете до инфаркт - стъпка по стъпка
1 фев 2018 18:55,
0
Атеросклероза: Как се развива?
Източник: Reuters

Знаем, че мазното, алкохолът и цигарите не се отразяват добре на сърцето ни и че в най-лошия случай могат да доведат до сърдечен удар – инфаркт. Но пътят от безобидните на пръв поглед малки радости от живота до трагичния инцидент е дълъг и размит във времето. За това и пострадалите често не знаят как един ден са били млади и здрави, а след години – сякаш изведнъж – се налага да спазват ограничения и да търсят лекарска помощ. 

Атеросклеротичната болест или по-просто – образуването на мастни плаки, стесняващи артериите – има водеща роля при т. нар. съдови инциденти – инфаркт и инсулт.

Устройство на артериите

За да се разбере как се образуват плаките са необходими няколко предварителни разяснения за тяхното лобно място – артериалните съдове.

Артерията е кръвоносен съд, по който се движи богата на кислород кръв. Движението на кръвта в нея нормално е с висока скорост и под голямо налягане.

Стената ѝ е изградена отвътре навън от тънък слой ендотел, субендотел (съединителна тъкан под ендотелните клетки), дебел слой гладкомускулни клетки и външна обвивка – адвентиция.

В зависимост от нуждите на органите, артериите могат както да разширяват диаметъра си – чрез отпускане на мускулния слой, така и да го намаляват – чрез неговата констрикция. Стените на артерията притежават рецептори, чрез които получават сигнали за това дали е необходима вазодилатация или вазоконстрикция.

Всичко най-важно за атеросклерозата ще откриете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари