След пълнолуние се яде повече

Появяват се и нарушения в съня, различни при жените и мъжете
0
След пълнолуние се яде повече
Снимка: Pixabay

Ефектът от снощната - суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение, е по-напрегнати жени и по-сънливи мъже днес, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американски специалист.

Учените отдавна изследват как лунният цикъл в различна фаза върху количеството, вида и качеството на съня. "Задавали ли сте си въпроса какво означава понятието "лунатик"? Терминът всъщност обяснява, че с човешките същества по време на пълнолуние се случва нещо, както във физиологичен, така и в психологичен аспект", казва д-р Мат Уокър от Калифорнийския университет.

По време на пълнолуние хората прекарват средно с 30 минути по-малко по време на дълбокия си сън, което важи и за двата пола, но е по-изразено при нежните създания, предава БТА.лунатик При жените се наблюдава спад в съня и бързи очни движения (Rapid Eyes Movement - REM), което е свързано с настроението и регулирането на емоциите.

Освен по-малко REM сън, в пълнолунна нощ жените си набавят по-малко дълбок сън и по-малко възстановителен сън. Липсата на качествен сън влияе отрицателно върху тях, с което може да се обясни защо днес повече жени ще са неспокойни.

При мъжете намаляването на количеството дълбок сън и увеличението на REM съня по време на пълнолуние са свързани с т.нар. ефект на натрупване, в резултат на който те са по-сънливи.

Пълнолунието се отразява и върху апетита на жените и мъжете - те стават по-гладни. Това се обяснява с измененията в нивата на хормоните, свързани с усещанията за ситост и глад - съответно лептин и грелин. "Когато човек е лишен от достатъчно количество дълбок сън и съответно от сигнала за ситост, се задейства сигналът за глад", обяснява д-р Уокър.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

3 есенни маски за коса срещу косопад
3 есенни маски за коса срещу косопад

3 есенни маски за коса срещу косопад

Лекари от ВМА измерват безплатно кръвна захар
Лекари от ВМА измерват безплатно кръвна захар

Лекари от ВМА измерват безплатно кръвна захар