Кои заболявания се проявяват с промени в устата

Езикът и лигавицата издават редица здравословни проблеми
4 фев 2018 21:50,
2
Кои заболявания се проявяват с промени в устата
Източник: Reuters

Нерядко най-ранните прояви на кръвни, метаболитни, инфекциозни болести са тези по лигавицата на устата. 

Анемии
 
Болните с желязо-дефицитна анемия се оплакват най-често от сухота в устата и парене по езика. По-късно повърхността на езика се изглажда, а филиформените (нишковидни) папили на езика атрофират.
 
Оралните промени при пернициозната анемия могат да предхождат промените в периферната кръв. Болните се оплакват отново от парене на езика, а обективно се установяват атрофия на езичните папили и малиненочервен цвят на оралната лигавица. Повърхността на езика може да бъде лобирана и да има вид на „калдъръмени камъни“. Нерядко се откриват ерозивни изменения по лигавицата.
 
Левкози
 
При острите левкози се наблюдава много характерна и бързо развиваща се хиперплазия на гингивата, която е оточна, хлабава и често улцерирана (разязвена). Възможно е и развитието на остър некротизиращ гингивит на Plaut-Vinsent. Може да има спонтанно кървене от венците, а нерядко се откриват петехии, екхимози и язви.
 
При хроничните левкози симптомите не са така драматични, както при острите. Най-характерна проява е кървенето, следвано от улцерациите.
 
При агранулоцитоза, лигавичните промени отразяват степента на намаления брой левкоцити. Наблюдава се остър гингивит, множествени повърхностни ерозии, некротични язви с кръгла форма по букалната, палатиналната или фарингеалната лигавица. Покрити са с мръсни налепи, а болните често са фебрилни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Какво чудо е туй жената и да ти се оплези ти става харно?!?