Колко полезен е риганът през зимата?

Той носи незаменими ползи за имунитета ни
4 фев 2018 10:43,
4
Колко полезен е риганът през зимата?
Източник: Reuters

Риганът е една от най-популярните билки у нас. Латинското име на растението е Origanum vulgare. То е близък родственик на ментата, с която принадлежат към едно и също семейство. Поради това притежава много подобен на нейния състав и съдържа разнообразни органични компоненти. 

От фармакологична гледна точка най-голям интерес буди химичният състав на листата и цветовете на ригана. Една интересна особеност, която го различава от повечето други билки е ароматът на листата и цветовете, който се засилва с изсушаването им. Сухи те са много по-благоуханни, отколкото когато са зелени. Същото важи и за концентрацията на биоактивните вещества в тях.
 
Най-висока концентрация се отчита на розмаринова киселина и тимол – два много мощни антиоксиданта, които превръщат ригана във всепризнат имуностимулатор, пазещ от най-опасните и тихи убийци – свободните радикали.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чай от риган=нормално кръвно налягане
1
5
 
3
 
! Отговори
сестра Цуци преди 6 години
Слагайте на гозбите и пийте 2 месеца CANDIMIN МАСЛО ОТ РИГАН ФИНЛАНДСКО ЛЕКАРСТВО Е изхождането става с лекота редовно а фекалиите получават онзи наситен кафяв цвят като в детството явно наистина чисти *** от червата струво до 25 лева като едно шише стига за 2 месеца Много добре ми повлия и на рефлукса