Връзката между спорта при децата и белите дробове

Физическата активност в ранна възраст гарантира здраве като възрастни
5 фев 2018 13:30,
2
Връзката между спорта при децата и белите дробове
Снимка: Pixabay

Децата, които правят физически упражнения, ще са със здрави бели дробове по-късно през живота си, сочат резултатите от изследване, цитирано от ЮПИ.

"Получените резултати разкриват, че децата, които са физически активни, ще са с по-добри белодробни функции по-късно през живота си", заяви ръководителят на изследването Боб Ханкокс от университета на Отаго в Нова Зеландия, съобщава БТА.

Изследването обхваща 1000 участници в Нова Зеландия и над 1300 в Дания. Фитнес нивото и нивото на белодробните функции на новозеландските участници били тествани, когато били на 15, 26, 32 и 38 години. Участниците в Дания минали сходни тестове, когато били на 9, 15, 21 и 29 години.

Било установено, че физически активните деца са с по-добри белодробни функции. Освен това колкото по-високо е фитнес нивото през детството, толкова по-голям е белодробният капацитет по-късно през живота.

Това важи в по-голяма степен за мъжете, отколкото за жените. Ханкокс е на мнение, че макар да не е открита причинно-следствена връзка, резултатите ще мотивират родителите да накарат децата си да бъдат физически активни, защото хроничните белодробни заболявания, включително хроничната обструктивна белодробна болест, са водеща ричина за влошено здраве по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ok,хубаво.Това по принцип се знае отдавна,но няма лошо да се потвърждава отново.И това между другото се отнася за всички системи в организма.Не само за белите дробове