Застрашава ли ни Алцхаймер – съдим по съня си

Някои нарушения на съня предвещават болестта
6 фев 2018 12:52,
0
Застрашава ли ни Алцхаймер – съдим по съня си
Източник: Reuters

Отдавна е известно, че болестта на Алцхаймер се развива много години, дори десетилетия, преди да се изявят ясно различимите симптоми. За съжаление, медицинската наука все още не е наясно и с причините пораждащи дементивното заболяване, камо ли за лечението му. Засега знаем, че упадъкът на когнитивната функция на мозъка е свързана с натрупването на амилоидни плаки в него. Както и погрешно все още масата свързва болестта просто с остаряването, а това се отрича от медицината. 

Един от признаците за алцхаймер е нарушеният ритъм сън-бодърстване през денонощието. Досега се смяташе, че отклоненията от нормалния режим сън-бодърстване при здрави хора увеличава риска от дементивното заболяване. Екип учени от Университета на Вашингтон в Сейнт Луйс обаче извежда данни, които могат да обърнат представата за причинност и следственост в тази връзка.
 
При изследването си, в което са включени 189 души на средна възраст 66 години, учените „хващат“ такива нарушения още преди появата на основните симптоми на болести и при хора със съхранена памет. 
 
Това според екипа може да помогне на лекарите да идентифицират пациентите, при които има риск от болестта, далеч по-рано отколкото се случва понастоящем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари