Не бързайте с антибиотиците при синузит!

Интервю на Puls.bg с д-р Катя Кирова
7 фев 2018 19:34,
0
Не бързайте с антибиотиците при синузит!
Източник: Reuters

Главоболие, тежест около очите и скулите, отпадналост. Това са част от симптомите на синузита, които понякога бъркаме с тези на настъпващия грип.

Колко вида синузит има и какви проблеми може да ни създаде, ако не го лекуваме - коментира д-р Катя Кирова, началник на отделение „Уши, нос и гърло“ в УМБАЛ „Света Анна“ - София. 

Д-р Кирова, в сезона на вирусите и настинките много хора бъркат обикновената хрема с тази, която се появява при синузит. Каква е разликата?
 
Всяко възпаление на лигавицата на носа винаги обхваща и лигавицата на синусите. По принцип, и хремата, и синузитът, са инфекциозни заболявания на тази лигавица. Обикновено синузитът може да бъде с или без гноен секрет или алергичен. 
 
Различава се остър синузит, подостър, рецидивизиращ и хроничен.
 
Острият инфекциозен риносинузит най-често започва като обикновена хрема, особено в есенно-зимния период, когато вирусите изключително много ги има както в детските заведения, така и в колективите. Може да започне като водниста секреция, която се сгъстява през 4-5 ден, после отново се избистря и обикновено между 7 и 10 ден изчезва. 
 
При подострия синузит, между 10-ия и 30-ия ден продължава да има секреция от носа, която може да е гъста, но самият пациент може да кашля, да му се стича секрет, но няма температура и има добро общо състояние. Така със симптоматични медикаменти той изчезва до към 30-ия ден. 
 
Рецидивиращият (хроничен) риносинуит е този, който до 3-ия месец може ту да се появява, ту да изчезва. Симптомите са запушване на носа, някакви секрети в него, но общото състояние на пациента е добро. Хроничният синузит е на лице, ако продължават тези оплаквания след 3-ия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари