Защо скарлатината атакува децата всяка година?

И кои са честите усложнения от инфекциозното заболяване?
14 фев 2018 13:37,
6
Защо скарлатината атакува децата всяка година?
Източник: Reuters

Скарлатината е често срещано инфекциозно заболяване в детска възраст. По своята същност то представлява бактериална инфекция, предизвикана от бета-хемолитичен стрептокок от група А. Клинично се изявява с остър тонзилит и специфичен кожен обрив. Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, не осигурява защита на детето от евентуално повторно заразяване, така че е възможно човек повече от веднъж да преболедува скарлатина. 

Заболяването е силно заразно и лесно се предава от дете на дете. Това важи с особена сила за затворените колективи, като детски ясли, градини и училища особено в по-студените месеци на годината – от октомври до март.
 
Как се разпространява заболяването?
 
Счита се, че между всяко пето до десето дете е носител на бета-хемолитичния стрептокок, без да има симптоми на заболяване. То обаче може лесно да предаде на друго дете патогенния причинител по въздушно-капков път – при говорене, кашляне, кихане. Бактериите най-често се изолират от гърлото.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
ххх преди 6 години
Защото се напълни с изтрещели антиваксъри и вегани.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причината за същерствуването на скарлатина в България е съществуването на ромските квартали.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм я карал като дете. За сметка на това я карах 2 пъти след 20 годишна възраст. Много високи температури и много гадост. Как не умрях, не знам...
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно , че скарлатината е често срещано заболяване при децата . Причината за заболяването е несериозното отношение към децата .
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото в яслите и градините трябва редовно да се чисти с одобрените от държавата специални препарати.Атакува ги защото въпроса не е това привидно да е чисто.Не е нормално лелките да им дават плодове с ръце например и тн.Целия инвентар както и играчките им трябва редовно да се дезинфекцират.Показателно е бройката на заболелите, че това не се прави.Едно време като чуеха,, ХЕИ,,и лошо им ставаше.Контрол трябва постоянен при това.Не на 6 м.,а на 2.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо атакува децата, Скарлатина?